Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Accesul la hotărârile judecătorești, „suspendat”…

Accesul la hotărârile judecătorești, „suspendat” din motive tehnice

Mai mult de o săptămână pe portalul instanțelor naționale de judecată nu mai pot fi găsite hotărârile judecătorești și nu pot fi accesate datele referitor la agenda ședințelor. Spre exemplu, nu mai apare arhiva deciziilor luate de magistrații de la vechile judecătorii de sector din capitală (Centru, Botanica, Buiucani, Râșcani și Ciocana), iar date despre ședințele programate la nou-creată Judecătorie Chișinău nu există. În același timp, pe platforma on-line nu apare niciun anunț despre problemele tehnice existente sau că unele informații nu sunt actualizate și corecte.

Problema, spun reprezentanții Agenției de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti, constă în faptul că la acest moment are loc reorganizarea, sub aspect tehnic, a portalului și adaptarea acestuia la noua hartă judecătorească din R. Moldova.

„Cu Judecătoria Chișinău procesul de lucru este mai complex, din cauza numărului mare de informații. Va mai dura poate încă câteva zile. Săptămâna viitoare sperăm să avem un rezultat. Sunt peste 150 de judecători, sediile sunt cinci, deci, este mai complicată procedura tehnică, decât la celelalte judecătorii. Referitor la alte instanțe, desființate, ele sunt plasate deja în componența noilor instanțe, cum ar fi Judecătoria Orhei sau Judecătoria Ungheni. Nu mai avem amplasarea pe sedii”, a explicat Valentina Grigoriș, director adjunct al Agenţiei de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti, instituție care administrează portalul.

Valentina Grigoriș a declarat că în următorul timp ar puteafi plasat un anunț care să atenționeze utilizatorii portalului instanțelor de judecată pot apărea unele probleme tehnice și că informația nu se actualizează, respectiv poate fi eronată.

„Noi o să revenim cu un anunț cred că pe portalul instanțelor, pentru a aduce la cunoștință faptul că site-ul este încă în proces de configurare, pentru ca lumea să cunoască că ceea ce avem la data de astăzi nu este neapărat corect și finitiv”, a menționat Valentina Grigoriș.

Spre exemplu, ultimele hotărâri ale magistraților de la Judecătoria Comrat sunt înregistrate la 11 ianuarie 2017. Respectiv, de 15 zile documentele nu mai sunt încărcate pe site. Reprezentanta Agenției nu ne-a putut spune când ar putea fi funcțional portalul, dar declarat că până săptămâna viitoare speră să fie finalizate lucrările.

„Schimbările pe site au început încă în decembrie 2016. Pur și simplu, la 27 decembrie a fost modificată Legea nr. 76 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești. A venit iarăși o modificare ce ține de PIGD (Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor-n.r.) și din aceste considerente a fost nevoie ca să introducem unele schimbări. Sper ca toți să fie înțelegători și răbdători, pentru că se lucrează în regim de alertă”, a precizat Grigoriș.

Contactată, Svetlana Morarescu, șefa secției economie a Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS), entitate care se ocupă de implimentarea tehnică a proiectului, a explicat că nu cunoaște un termen limită al contractului.

Din 1 ianuarie 2017, în ţară există doar 15 instanţe judecătoreşti de nivelul întâi (judecătorii), faţă cele 44 existente în prezent. Noile instanţe au fost create prin comasarea judecătoriilor existente, astfel încât în fiecare judecătorie să fie cel puţin 9 judecători.