DOC // Experții recomandă mai multă transparență în listele electorale la alegeri. Legea privind protecția datelor cu caracter personal trebuie modificată

Anticoruptie.md
26/01/2017
captură privesc.eu

Listele de subscripții pentru înregistrarea cadidaților la funcția de șef al statului în cadrul alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut au abundat în erori, acestea conținând mii de semnături repetate, semnături ale unor persoane decedate sau ale unor persoane care nu au domiciliul pe teritoriul localității în care au semnat. Cel puțin așa arată ultimul raport de monitorizare a alegerilor prezidențiale din 2017, prezentat joi, 26 ianuarie, de Promo-Lex.

Potrivit raportului, majoritatea candidaților la funcția de șef al statului au prezentat liste de subscripție care conțineau erori. Cele mai viciate au fost listele de subscripție ale candidatului Ina Popenco, în care au fost descoperite 1.015 semnături repetate, 43 de cazuri în care au semnat persoane decedate, 1.360 de cazuri în care persoanele care au semnat nu au domiciliul pe teritoriul respectiv.

 

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au solicitat accesul la listele de subscripție ale candidaților în vederea realizării unei investigații jurnalistice, dar, sub pretextul protecției datelor cu caracter personal, accesul ne-a fost refuzat.

În cadrul unui eveniment organizat joi, 26 ianuarie, experții Promo-Lex au  propus mai multe recomandări autorităților pentru eliminarea lacunelor din procesul de organizare a alegerilor. Astfel, Parlamentului i-a fost sugerat să modifice articolului 291 din Codul electoral în vederea utilizării a trei indicatori drept temei legal pentru identificarea numărului și geografiei de repartizare a secțiilor de votare, excluderea necesității autentificării listelor de subscripție de către autoritățile publice locale în cazul scrutinelor naționale. Misiunea de observare a alegerilor a Promo-LEX a demonstrat în raportul său ineficiența autentificării listelor de subscripţie.

De asemenea, a fost făcută propunerea de a modifica Codul electoral la capitolul numărului maxim de buletine admise pentru o secție de votare de peste hotare. Practica alegerilor prezidențiale a demonstrat că în cadrul unei secții de votare pot fi procesate până la 6.000 de buletine de vot. Parlamentul a fost atenționat să examineze posibilitatea de reglementare legală explicită a subiectului transportării organizate a alegătorilor, inclusiv din perspectiva riscului de corupere a alegătorilor.

Promo-Lex recomandă insistent şi completarea Legii privind protecția datelor cu caracter personal cu norme care să asigure transparența și accesibilitatea listelor electorale, precum și transparența locului de muncă a donatorilor în rapoartele financiare ale concurenților. În cadrul acestei campanii electorale, CEC a blurat datele despre locul de muncă al donatorilor electorali, refuzând să ofere jurnaliștilor Centrului de Investigații Jurnalistice această informație.

Mai multe detalii despre constatările și recomandările misiunii de observare a alegerilor a Promo-LEX le puteți citi AICI.

Anticoruptie.md
26/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii