(video) Elevii din trei sate din Ungheni sunt invitați să aplice la programul Harap Alb

harap

Tinerii din trei sate din raionul Ungheni sunt invitați să participe la programul Harap Alb, un program de dezvoltare pentru tinerii din zonele rurale, menit să inspire și să împuternicească următoarea generație de antreprenori, activişti și lideri civici.

Elevii interesați pot participa dacă:

#Sunt elevi în clasa a VII-a sau a VIII-a;
#Sunt din satele Todirești, Pârlița sau Grăseni – raionul Ungheni;
#Sunt disponibil să participi la toate seminarele și să călătorești împreună cu ceilalţi participanți în satele vecine și la Chişinău;
#Părinţii tăi susţin intenţia ta de a participa la programul Harap Alb.

Harap Alb va oferi oportunități pentru dezvoltarea personală și experiență profesională, seminare, proiecte, prieteni noi, distracții și mândria de a contribui la dezvoltarea comunității tale. Aici veți învăța să gândiți critic, elabora și coordona un proiect pentru comunitatea ta.

Termenul limită de aplicare este 6 februarie, ora 23:59. Pentru a aplica, completați formularul de aplicare.

Harap Alb are patru etape:

Etapa I: Seminar de Impuls: 20–26 februarie

La primul seminar, veți învăța să gândiți critic despre rolul vostru în comunitate, să identificați probleme și să reflectați asupra potențialului comunității voastre. La final, veți alege o problemă de care ați dori să vă ocupați și veți forma echipe, în care veți lucra pe parcursul întregului program. Fiecare echipă va propune o idee de proiect.

Etapa II: Seminar „Management de Proiect”: 20–26 martie

La al doilea seminar, vă veți dezvolta capacitățile de elaborare și coordonare a unui proiect. La finalul acestui seminar veți ști să creați planul și bugetul unui proiect, veți învăța cum să atrageți parteneri și voluntari, cum se lucrează în echipă și alte teme care vă vor ajuta în realizarea proiectului. După care urmează două luni, timp în care veți implementa ideea voastră de proiect.

Etapa III: Implementarea proiectelor: aprilie–mai

La această etapă veți realiza proiectele pe care le-ați planificat în cadrul seminarului Management de Proiect. Toate proiectele vor primi o mică finanțare, astfel veți învăța cum se planifică, gestionează și raporteză un grant. Pe parcursul implementării fiecare echipă va fi ghidată de un mentor.

Etapa IV: Seminar de Reflecție: 15–21 iunie

La al treilea seminar, veți fi invitați să reflectați asupra programului, veți evalua eficiența proiectelor proprii, veți discuta despre ce a fost bine și ce ar putea fi îmbunătățit, și cum vedeți implicarea voastră ulterioară în calitate de absolvent Harap Alb.

Programul a debutat în 2016 în satul Todirești, Ungheni, și satul Rîșcova, Criuleni, Moldova. Astfel, peste 40 de adolescenți au beneficiat de șansa să experimenteze elaborarea și implementarea unui proiect, să se simtă valoroși în comunitățile lor și să fie insiprați și împuterniciți pentru a continua mișcarea pe calea activismului social și ecologic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente