Actualitate

Un spion rus de top, bănuit de implicare în spargerea serverelor Partidului Democrat din SUA, arestat în Rusia

Arestarea lui Serghei Mikhailov reprezintă un eveniment rar pentru puterea rusă, care nu permite că aparatul de securitate cibernetică să apăra într-o asemenea manieră în viața publică, scrie HOTNEWS.

Mikhailov a lucrat pentru Centru de Informații de Securitate al FSB-ramură de securitate cibernetică a agenției implicată în operațiunea de hacking a alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Însă, nu este clar dacă arestarea oficialului în securitate cibernetică are vreo legătură cu atacurile, care au forțat administrația Obama să expulzeze 35 de diplomați ruși și să adopte o nouă serie de sancțiuni economice împotriva unor aliați ai Kremlinului.

De asemenea, o a două persoană arestată în aceeași operațiune este Ruslan Stoianov, care conduce departamentul de răspuns și de investigații cibernetice de la Kaspersky Lab. Practic, Stoianov este unul dintre cei mai cunoscuți experți în securitate cibernetică din sectorul privat al Rusiei.

Compania Kaspersky a confirmat arestarea expertului, însă a explicat că acuzațiile lansate împotrivă să nu au nimic de a face cu operațiunile companiei, care este specializați în producerea de antiviruși și în asigurarea securității cibernetice.

Totuși, arestarea celor doi experți care au cooperat anterior cu autoritățile ruse pentru inculparea unor hackeri aruncă o lumina asupra legăturilor ¬bolnavicioase¬ dintre companiile de antiviruși, operațiunile de hacking și serviciile din Rusia.

Analiștii susțin că există dovezi care demostreaza că serviciile de securitate ruse au recrutat persoane din rândul hackerilor pentru a lansă atacurile cibernetice asupra Comitetului Național Democratic și asupra campaniei lui Hillary Clinton.

Mikhailov și Stoianov ar fi putut să fie arestați pentru că s-au implicat în această colaborare periculoasă dintre hackeri și FSB.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *