Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Sunteți, dle ministru, milionar?” Cebotari…

„Sunteți, dle ministru, milionar?” Cebotari despre aviație, casa pentru care rudele plătesc impozite și blocul construit de soacră

Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, afirmă că nu a avut niciodată un credit de un milioane de lei, blocul de locuit de zece etaje este construit de către socrii săi, iar casă în care locuiește și pe care o declară în documentele de avere nu este încă înregistrată la cadastru din cauza unor acte pierdute și ulterior perfectate mai mult timp. Invitat al emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA, Vladimir Cebotari a răspuns la mai multe întrebări referitor la averea și afacerile sale, despre care a scris anterior Ziarul de Gardă.

„-Am mai lucrat și în privat, am mai avut și alte activități, dezvoltate în paralalel, dar ele nu au intrat niciodată în conflict cu activitățile mele publice sau acare erau mai mult cunoscute. Totdeauna am declarat  veniturile și interesele, și tot.

-Sunteți, dle ministru,  milionar? În lei.

Totul depinde cum se fac aceste evaluări. Eu am declarat venituri care dau răspuns întrebări.

-Venituri care depășesc milioane?

-Am declarat. Am plătit impozite, de altfel. Am format locuri de muncă. Cred că este un lucru binevenit. N-am avut niciun credit peste un milion de lei. Eu doar mi-am asumat să întorc credite care a fost contactate de alte persoane, părinții mei, de tatăl meu, care a decedat și în succesiunea averii căruia eu nu am intrat. Însă mi-am asumat și anumite datorii ale sale. Multe credite de ale lui le-am închis, dar nu toate, nu până la sfârșit, pentur că nici în succesiune nu am intrat până la sfârșit”, explică Vladimir Cebotari.

Întrebat din ce resurse financiare construiește un bloc cu zece etaje, Vladimir Cebotari a declarat că acesta este ridicat de socrii săi, iar el nu are vreo atribuție.

„Eu nu construiesc niciun bloc. Construiesc socrii, care, um am declarat, sunt niște persoane foarte suficiente. Mie îmi pare foarte rău și cu această ocazi am să le aduc scuzele de rigoare că nu am putut să-i protejez ca să nu devină un subiect de interes public. Ei sunt niște oameni cu o reputație foarte bună foarte, cunoscuți peste hotare în niște domenii foarte înguste. Nu trebuie toate lucrurile plasate în același vas și amestecate. Ei sunt rudele mele. Își au interesele lor, au dreturile lor care sunt respectate. Acest lucru deranjează când este depășită buna normalitate. Am comunicat jurnaliștilor unor jurnaliști nu faceți referire la nume de persoane, puteți să dați anumită relație de rudenie cu mine, dar nu faceți referire la numele lor, fără să-i întrebați dacă vor ca să fie publice numele lor”, susține ministrul Justiției.

Referitor la compania aeriană Fly One, la care soția sa a fost până în septembrie 2016 coacționar, acesta a declarat că cota-parte a fost vândută,  deoarece este „un om al coaliției de guvernare”, iar afacerea respectivă ar fi influențat crediblitatea. Totodată, Cebotari a declarat că afacerea în aviație a fost „un proiect de suflet”de care a trebuit să se despartă.

„Nu mi s-a spus nimic. Eu sunt o persoană destul de matură pentru a vedea cum merg lucrurile. Vedeam cum este tratat acest subiect. Înțelegeam că creează dificultăți. Nimeni niciodată nu mi-a spus un cuvânt, dar eu sunt o persoană care înțelege singură dacă aduce plus valoare sau minus valoare atunci când toată lumea luptă pentru recăpătarea încrederii. Când apare o astfel de situație, trebuie să iai decizii.

-Cui ați lăsat această companie?

-Eu nu am lăsat. A fost înstrăinată. Am vândut cota-parte.Îmi pare rău pentru aceasta. Niciodată nu am ascuns că aviața mi-a pătruns în inimă foarte adânc. Eu și acum citesc reviste de aviație. Este un lucru care îmi este foarte drag”, a precizat Cebotari.

În prezent la Fly One este angajată sora lui Vladimir Cebotari, Mariana Tabuică, fost director financiar la ÎS, Moldatsa”.

Cât despre casa care din 2014 nu este înregistrată la Cadastru, ministrul spune că  încă este în proces de înregistrare a imobilului, iar acest lucru nu a fost posibil până acum deoarece a fost pierdută cartea tehnică.

„Este în proces de înregistrare pentru că am pierdut cartea tehnică. Din păcate impozite plătesc rudele mele, pentru că documentația de proiect și urbanism este făcută pe numele celora care sunt proprietarii terenului și actele sunt pe ei, dar ea apare în declarațiile mele, eu mi-l asum acest lucru public. Este în proces pentru că am restabilit foarte greu cratea tehnică”, a explicat Ministrul Justiției în studioul „Alb&Negru.

Citiți AICI (doc) Soacra ministrului Justiției, fondatoare la o firmă care construiește un bloc cu 10 etaje