Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Lozinca lui Dodon: „Hai la…

Lozinca lui Dodon: „Hai la referendum”

În cadrul conferinței de ieri, 24 ianuarie, Igor Dodon a repetat de nenumărate ori cuvântul „referendum”:

„Guvernul poate să-l propună pe Valeriu Munteanu de zece ori, dar eu nu voi accepta. Vreți la referendum, hai la referendum, a subliniat Dodon, referitor la decizia Curții Constituționale care a stabilit că președintele nu poate să refuze decât o singură dată, motivat, candidatul propus de premier, la funcția vacantă de ministru.
Dacă vreți, hai la referendum privind Procurorul General… ”, s-a adresat Dodon guvernanților.
Cel mai probabil vom avea referendum, prin care vom analiza propunerea de modificare a Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de Legislație”, a mai spus șeful statului care vrea alegeri parlamentare anticipate.

Menționăm că, referendumul republican poate fi iniţiat de către:

  • Un număr de cel puţin 100000 de cetăţeni ai R. Moldova cu drept de vot;
  • Un număr de cel puţin o treime din deputaţii în Parlament;
  • Preşedintele R. Moldova;
  • Guvern.

Potrivit Legislației, referendumul este votul poporului privind cele mai importante probleme ale vieţii statului şi a societăţii. Hotărârile adoptate prin referendum republican au putere juridică supremă, nu necesită confirmare şi se aplică în mod obligatoriu pe întreg teritoriul Moldovei. Pregătirea şi  efectuarea  referendumului le realizează organele de stat  şi comisiile pentru efectuarea referendumului, în mod deschis şi public. Cheltuielile legate de pregătirea şi efectuarea referendumului republican se fac numai din contul mijloacelor statului, alocate pentru efectuarea lui. Finanţarea referendumului de la alte surse nu se admite. Comisia republicană  informează  Parlamentul  despre rezultatele referendumului  şi le dă  publicităţii în termen de trei zile  după efectuarea lui. Hotărîrea adoptată prin referendum este dată publicităţii de către Parlament în modul stabilit pentru publicarea actelor Parlamentului. Drept dată a adoptării hotărîrii este considerarea ziua efectuării referendumului. Anularea sau  modificarea hotărârii adoptate prin referendum se face, de asemenea, prin referendum.