RAPORT // Indicele Percepţiei Corupţiei în lume: situația în Republica Moldova s-a agravat

Anticoruptie.md
25/01/2017
Moldova se clasează pe locul 123 din 176 de țări Hartă: Transparency International

În 2016, la fel ca în anii precedenți, flagelul corupției a rămas o problemă gravă în Republica Moldova. Ţara noastră a coborât câteva poziţii în clasamentul privind Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) pentru anul trecut, lansat pe 25 ianuarie de organizația Transparency International, iar acest fapt înseamnă că situația s-a înrăutățit.

Potrivit datelor, Republica Moldova s-a poziţionat și de această dată în partea de jos a clasamentului, înregistrând un scor al IPC de 30 de puncte din 100, cu trei puncte mai puţin decât în anul 2015, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie. Astfel, Moldova s-a poziționat pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament, de rând cu Azerbaidjan, Mexic, Honduras și câteva state africane.

Autorii studiului accentuează că situația s-a înrăutățit în mai multe țări, ceea ce demonstrează că sunt necesare acțiuni urgente pentru contracararea flagelului.

„Țările poziționate în partea de jos a IPC sunt afectate de instituțiile publice prost funcționale și care nu prezintă încredere, cum ar fi Poliția sau cele din sfera Justiției. Chiar și în cazul în care legile anticorupție sunt bune pe hârtie, în practică acestea sunt de multe ori ignorate. Oamenii se confruntă în mod frecvent cu situații de luare de mită și deturnare de fonduri, își construiesc activitatea zilnică pe servicii care au fost subminate de gestionarea proastă a banilor publici și se confruntă cu indiferența autorităților atunci când doresc să obțină dreptate. Marea corupție prosperă într-un astfel de context. Aceasta încalcă drepturile omului, împiedică dezvoltarea durabilă și favorizează excluziunea socială”, susțin reprezentanții Transparency International.


Cu referire la Europa, autorii IPC mai spun că scandalurile răsunătoare de corupție, spălarea banilor publici și comportamentul lipsit de etică al politicienilor în ultimii ani a contribuit la nemulțumirea tot mai mare a cetățenilor și scăderea drastică a încrederii lor în sistemul politic.

Peste şase miliarde de oameni trăiesc în ţări cu grave probleme de corupţie

Clasamentul IPC 2016 cuprinde 176 de ţări, în fruntea acestuia fiind Danemarca cu un scor de 90 de puncte, Noua Zeelandă (90 puncte) şi Finlanda (89 de puncte). La coada clasamentului s-au poziţionat Coreea de Nord, Sudanul de Sud şi Somalia, cu câte 12, 11 și 10 puncte fiecare. Autorii concluzionează că două treimi din ţările incluse în clasamentul IPC pentru anul trecut au un scor mai mic de 50 de puncte, ceea ce denotă existenţa unor probleme grave în prevenirea şi combaterea acestui flagel. „În prea multe țări, oamenii sunt lipsiți de majoritatea nevoilor lor de bază și merg la culcare înfometați, în fiecare noapte, din cauza corupției, în timp ce cei puternici și corupți se bucură de un stil de viață generos și de impunitate”, comentează José Ugaz, preşedintele Transparency International. 

Anticoruptie.md
25/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii