Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Când s-a furat miliardul?” Argumentele…

„Când s-a furat miliardul?” Argumentele lui Dodon pentru denunțarea Acordului de Asociere cu UE

Unul dintre motivele pentru care Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ar trebui anulat, susține Igor Dodon, este faptul că anume după semnarea acestuia, în noiembrie 2014, a avut loc furtul miliardului din sistemul bancar al R. Moldova. În conferința de presă susținută fața jurnaliștilor, șeful statului a mulțumit UE pentru suportul financiar acordat, dar le-e replicat europenilor că nu au susținut cetățenii, dar guvernele care au existat de la 2009 până în prezent.

Întrebat cum își argumentează declarații le făcute la Moscova precum că Acordul de Asociere trebuie anulat, dar și că va fi semnat un memorandum-cadru de colaborare Uniunea Euroasiatică, Igor Dodon a argumentat poziția prin faptul că exportrile spre UE sau investițiile directe au scăzut. Mai mult, președintele țării a făcut trimitere și la unele sondaje de opinie care ar arăta că majoritatea cetățenilor își doresc aderarea R. Moldova la Uniunea Euroasiatică.

„Ce ne-a adus nouă acest Acord de Asociere?

Să ne referim la trei lucruri: export, investiții, lupta cu corupția. Eu am avut o discuție destul de detaliată cu dl Tapiola și cred că va fi o discuție sinceră și la Bruxelles. La capitolul exporturi.  În 2014  exporturile s-au redus cu 0,4%, în 2015, cu 2,5%, în șase luni ale lui 2016, s-aur redus cu 8,3%. Iar în ultimele luni, septembrie, octombrie, noiembrie avem o ușoară creștere în Uniunea Europeană. Dacă vom compara ultimii doi ani, de când se implimentează Acordul de Asociere, cu doi ani înaintea semnarea Acrodului, vom constata că avem minus 3%. Vorbesc doar de exporturile pe piața UE. Nu vorbesc de 400 mil. USD pe care i-am pierdut pe piața rusă.

La capitolul investiții. În doi ani până la implimentarea Acordului de Asociere au fost investiți 468 mil. USD. În ultimii doi ani de când se implimentează, 389 mil. USD. S-au redus cu 17% investițiile străine directe.

Lupta cu corupția. Când s-a furat miliardul? În noiembrie 2014 a fost punctul final. Era Acordul de Asociere în vigoare? Era. Eu vreau să le mulțumesc, evident, celor din UE pentru suportul pe care l-au acordat R. Moldova. Un suport esențial. Eu am recunoscut acest lucru și îl voi spune și la Bruxelles. Dar probleama este că voi ați susținut, nu atât cetățenii, cât guvernele care au fost până acum. Și i-ați susținut din considerente geopolitice. De aceea, încrederea în voi a scăzut de la 70% în 2009, la 35% acum. Și nu dați vina pe Dodon sau pe altcineva. De vină este guvernarea și toți cei care i-au susținut în acești nouă ani”, a declarat Igor Dodon.

Acesta a spus, totodată că nu poate pune cortină de fier pe Prut, deoarece UE este partenerul și vecinul R. Moldova, dar că decizia privind semnarea Acordului de Asociere a fost una luată în grabă.

Datele statistice însă arată că  între ianuarie-noiembrie 2016, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat 1199,8 mil. dolari SUA (cu 7,2% mai mult față de ianuarie-noiembrie 2015), deținând o cotă de 64,8% în total exporturi (62,1% – în ianuarie-noiembrie 2015).

De cealaltă parte, în aceeași perioadă, ianuarie-noiembrie 2016, țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 20,6% (25,2% – în ianuarie-noiembrie 2015), ce corespunde unei valori de 380,5 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 16,2%, comparativ cu ianuarie-noiembrie 2015.

Referitor la preferințele cetățenilor în UE și Uniunea Euroasiatică, sondajul realizat în ianuarie curent de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova arată o diferență de 2,6% în favoarea structurii euroasiatice.

Față de rezultatele sondajului realizat în luna septembrie 2016 de către de aceeași Asociație a Sociologilor și Demografilor din Moldova, numărul celor care ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea europeană a crescut cu 1,8%, în timp ce numărul celor care ar opta pentru Uniunea Vamală s-a majorat cu 0,9%.