Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Igor Dodon despre…

Ce spune Igor Dodon despre „Datoria comună a Moldovei”

Igor Dodon, președintele R. Moldova, neagă unele declarații pe care le-a făcut în cadrul vizitei sale oficiale la Moscova. Una dintre acestea este și declarația pe care a făcut-o, pe data de 18 ianuarie, în cadrul întâlnirii cu conducerea „Gazprom”. Atunci, președintele R. Moldova a numit datoria regiunii transnistrene la gazele naturale drept „Datoria comună a Moldovei”.

Cu toate acestea, acum, Igor Dodon neagă că ar fi spus acest lucru și critică reacția mai multor instituții mass-media și a unor experți la aceste afirmații.

„Este o reacție absolut depășită la acest subiect din partea unor politicieni și a mass-mediei. Unii au încercat să sperie lumea. Nu ascultați toate prostiile. Fiecare cetățean va plăti atât gaz cât a consumat. Nu poate fi vorba de punerea datoriei Transnistriei pe umerii consumatorilor din dreapta Nistrului. Datoria este a MoldovaGaz și a Gazpromului care este acționar și acestea sunt problemele lor… Partea stângă a Nistrului are o datorie de 6 miliarde pentru gazele naturale pe care nu le achită. Însă, această problemă nu va fi soluționată până nu este rezolvată problema transnistreană pe cale politică. Atunci vedem cine are să achite această datorie sau o va ierta. Mai mult, s-ar putea să facem ca prețul la gaz să se micșoreze”, a declarat Dodon ieri, 24 ianuarie.

Potrivit unor experți economici, datoria de 6,5 miliarde USD pentru gazele naturale nu este una de stat, ci aparține MoldovaGaz, companie-fiică a concernului rus Gazprom, singurul furnizor de gaze al R. Moldova. Ei susțin că președintele nu are competențe de a purta negocieri cu Gazprom, iar discuțiile despre datorii, semnarea contractelor și stabilirea tarifelor țin în exclusivitate de Comisia interguvernamentală moldo-rusă pentru colaborare economică, prezidată de ministrul Economiei, Octavian Calmâc. De cealaltă parte, toate afirmațiile făcute de șeful statului după întâlnirea cu reprezentanții Gazprom trebuie interpretate drept declarații private ale cetățeanului Igor Dodon, afirmă experții în domeniu.