Un deputat în Parlamentul României critică autorităţile de la Chişinău: „În loc să se autosesizeze în legătură cu dezvăluirile făcute de ziariști despre actele de corupție ale unor oficiali, au pornit hărțuirea jurnaliștilor”

Anticoruptie.md
25/01/2017
Matei Dobrovie. Foto: Lucian Muntean

Dacă în ultimii ani instituțiile din Republica Moldova au îngrădit jurnaliștilor independenți accesul la informații publice, în prezent aceștia sunt hărțuiți și amenințați de reprezentanții așa-zisei puteri pro-europene, potrivit unei declaraţii a lui Matei Dobrovie, deputat USR în Parlamentul României. Parlamentarul a lansat apelul în semn de solidaritate cu jurnalista Mariana Raţă de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, vizată într-un proces penal iniţiat de procurori în urma unei sesizări depuse de Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, pe motiv că i-ar fi fost accesate datele personale.   

„Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă sunt supuși presiunilor autorităților pentru că îndrăznesc să scrie despre averile nejustificate ale unor demnitari și funcționari publici. Sub pretextul secretului datelor personale, jurnaliștilor de investigație li se refuză accesul la informații și sunt chemați la poliție și procuratură pentru declarații. Cel mai grav caz este cel al jurnalistei Mariana Rață de la Centrul pentru Investigații Jurnalistice care a fost audiată la Procuratură, în cadrul unei anchete penale, deschisă pe  baza cererii fostului comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari. În plângerea penală depusă de fostul comisar este menționat faptul că jurnalista a accesat și difuzat date cu caracter personal (numele și prenumele membrilor familiei acestuia precum și averile deținute, cu mult mai mari decât veniturile declarate)”, potrivit declaraţiei deputatului USR. 

Matei Dobrovie susţine că autoritățile moldovenești, în loc să se autosesizeze în legătură cu dezvăluirile făcute de ziariști despre actele de corupție ale unor oficiali, au pornit hărțuirea jurnaliștilor, pentru a afla cum au reușit aceștia să obțină respectivele informații. „Presa independentă din Republica Moldova era deja pe cale de dispariție din cauza accesului dificil la publicitate și finanțare. După schimbarea radicală a grilei postului Jurnal TV, audiovizualul din Republica Moldova este hiperoligarhizat, existând un monopol pe piață al oligarhului Vlad Plahotniuc, care controlează patru din cinci televiziuni locale. Mass-media din Republica Moldova este de asemenea supusă controlului financiar și influenței din Federația Rusă. Populația Republicii Moldova este supusă unui proces de dezinformare și intoxicare din partea regimului Plahotniuc și este agresată de propaganda rusească. România și UE ar trebui să încurajeze presa independentă și să adreseze autorităților de la Chișinău solicitări ferme de a înceta hărțuirea ziariștilor”, mai susţine deputatul.

Până în prezent, autorităţile nu şi-au exprimat poziţia faţă de cazul jurnalistei Mariana Raţă. Solicitaţi de Report.md şi Unimedia.info, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Vladimir Hotineanu, au lăsat să se înţeleagă doar că jurnaliştii nu beneficiază de protecţie specială.  

Pe de altă parte, reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că acest caz demonstrează reticenţa autorităţilor faţă de jurnalismul de investigaţie. „Ne miră faptul că Guvernul Republicii Moldova, declarat pro-european, Parlamentul unde există la fel o majoritate pro-europeană, Comisia parlamentară pentru mass-media, care ar trebui să fie prima care să-şi facă griji pentru asigurarea unui context legislativ facil pentru activitatea jurnaliştilor, nu au reacţionat în niciun fel. Acest lucru demonsrează că legiuitorul şi Guvernul nu văd în asta o problemă şi tocmai asta prezintă o problemă”, a menţionat Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Articolul care l-a nemulţumit pe Vladimir Botnari se referă la numirea în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom a ex-comisarului, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Botnari a confirmat atunci că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ne ofere detalii despre funcția deținută. Pentru a afla detalii despre condițiile în care a fost angajat la companie și care sunt atribuțiile  de serviciu ale lui Botnari, reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice a depus, în decembrie 2016, o cerere oficială în adresa Moldtelecom, la care până în prezent nu am primit răspuns. Procurorii urmează să decidă până vineri, 27 ianuarie, dacă pornesc sau nu urmărirea penală în acest caz. 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova a constatat că numărul cazurilor de intimidare a jurnaliștilor, în special a celor de investigație, și atentare la libertatea de exprimare din partea unor funcționari publici a crescut semnificativ în ultima perioadă. Aflaţi mai multe detalii despre cazurile CIJM. 

 

Anticoruptie.md
25/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii