Pavel Filip îi taie din elan lui Dodon și socialiștilor: Vor să-și facă campanie electorală pe bani publici

Pavel Filip

Prim-ministrul Pavel Filip a venit cu o reacție la declarația președintelui Igor Dodon privind inițierea referendumului pentru anularea prin care au fost convertite în datorie publică creditele acordate celor trei bănci cu probleme. Potrivit acestuia, această procedură imposibilă din mai multe puncte de vedere, dar și este o mișcare populistă inițiată de PSRM pentru a-și face campanie electorală pe bani publici.

„Anunțul făcut de președintele Igor Dodon în legătură cu un posibil referendum inițiat de PSRM pe tema legii prin care au fost convertite în datorie publică creditele de urgență acordate în cazul celor trei bănci cu probleme, este o temă falsă.

În primul rând prevederile articolului 147 al Codului electoral stipulează expres că nu pot fi organizate referendumuri republicane și nu pot fi supuse referendumului problemele privind impozitul și bugetul.

„Chiar dacă un asemenea referendum ar fi fost legal, oricum nu are sens pentru că această lege nu poate fi anulată, este o lege care deja și-a produs efectul juridic, este consumată”, a scris premierul pe pagina sa de facebook.

Acesta a menționat de asemenea că legea despre care se discută a stat la baza acordului cu Fondul Monetar Internațional, iar orice încercare de a o anula va pune sub semnul întrebării prevederile acestui acord. Pe lângă aceasta, Filip a subliniat faptul că suma trecută la datorie a fost deja parțial recuperată, iar cetățenii nu vor aveae de plăti acești bani și președintele Dodon este la curent cu acest moment.

„În aceste condiții, consider că inițiativa de a declanșa un referendum pe această temă, care ar presupune cheltuieli enorme de la bugetul statului, bani care nu vor fi recuperați vreodată, reprezintă o greșeală și singurul efect al unei astfel de acțiuni poate fi acela ca PSRM să găsească pretext de a-și face campanie electorală pe banii publici”, a conchis prim-ministrul Pavel Filip.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente