(foto) Cum te poate ajuta un program MBA în carieră. Experiența Nataliei Iuraș

FN6

Două facultăți i s-au părut puțin, înțelegea perfect că avea nevoie de ceva mai mult ca să-și aprofundeze cunoștințele și să-și valorifice potențialul, iar soluția a fost să aplice la un MBA. În 2009, când Natalia Iuraș, actuala directoare a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, și-a fixat acest obiectiv și anume de a obține un master în administrarea afacerilor, soțul și băiatul au fost cei mai fideli suporteri pe tot parcursul studiilor, iar efortul și sacrificiile nu au fost puține.

„Băieții mei (soțul și copilul) au rămas acasă, iar eu am mers la studii. Ei au fost umărul și sprijinul meu. Atunci eram angajată în cadrul unei companii internaționale, iar ca să nu pierd jobul, am găsit o soluție ca să împac șeful și eu să obțin remunerare.

 

FN7

 

Șeful suedez mi-a dat libertatea să-mi organizez timpul așa cum doresc, dar să-mi onorez responsabilitățile. Nu a fost ușor la început. Prezentarea programului a fost făcută de către decanul Universității unde urma să învăț. După un an de căutări, am găsit ceea ce se plia perfect cu ceea ce-mi doream la nivel de studii”, a menționat Natalia.

 

cOLAJ ni

 

Deși limba străină de comunicare pentru Natalia era franceza, ambiția și perseverența au motivat-o pe eroina noastră să depună mai multă sârguință și efort pentru a însuși limba engleză.

„Pentru că eu aveam mai mult un background francez, să învăț engleza într-un timp atât de scurt a fost pentru mine o provocare. Pe parcursul anului de studii mi-a fost mai dificil decât altor colegi. Dacă unii citeau o carte foarte repede, mie îmi lua de două ori mai mult să citesc și să înțeleg, dar efortul a meritat, iar rezultatul a vorbit de la sine.”

 

FN4

 

„Eram motivată să învăț pentru că aici cunoșteam oameni extraordinari și aveam un schimb de experiență cu directori/ manageri de la diverse companii mari din regiune: Croația, Slovenia, Muntenegru, țările din Balcani, am avut și colegi din Japonia, Orientul Mijlociu. Fiind bine pregatiți profesional în domeniile sale, aceste persoane veneau aici nu numai pentru cunoștințe noi, dar mai mult pentru a deprinde inteligența emoțională sau pentru a învăța cum să-și umanizeze profesia, fiind un avantaj considerabil al unui lider modern. Erau perfecți la cifre, dar simțeau că doar un IQ înalt nu este suficient pentru a insipira oamenii. Pentru a crea și menține echipe de cei mai buni profesioniști, este nevoie și de inteligența emoțională. Universitatea punea foarte mult accentul pe această latură”, a mai adăugat sursa.

 

cOLAJ n1

 

Lecțiile practice, Natalia le-a desfășurat în cadrul companiei Coca Cola din Europa cu sediul la Budapesta, unde a avut ocazia să se întâlnească și cu directorul general.

Potrivit sursei, aceasta a fost o experiență extraordinară și o ocazie unică să vadă și să înțeleagă cum funcționează din interior un sistem atât de grandios. Natalia spune că programul MBA își merită tot efortul, timpul și banii, iar așteptările au fost mult peste ceea ce și-ar fi imaginat. Impactul studiilor, cum spune și eroina noastră, nu se transpune imediat în salariu lunar, acesta se resimte pe parcurs.

 

fn8

 

„Soluția problemelor o vezi din alt unghi, dezvolți o bună capacitate de analiză ce pot identifica cu ușurință riscurile și posibilitățile. MBA îți oferă avantajul experienței internaționale, deprinderea unor tehnici și practici pe care le poți ulterior adapta la mediul local și care cu siguranță aduc schimbări în mediul de afaceri. De asemenea, aceste studii îți oferă posibilitatea tu să alegi jobul unde vrei să activezi”, a mai adăugat Natalia.

Potrivit sursei, așa s-a ivit oportunitatea, dar în același timp și marea provocare de a pune temeliile organizației de stat Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

 

FN9

 

„Sunt mândră că în prezent, în cadrul companiei lucrează peste o sută de oameni. Se reușește dacă există dorința de a schimba lucrurile. Am fost norocoasă să adun în jurul meu oameni deschiși la minte și profesioniști. Eu cred că este un mix și un ingredient foarte important pentru fiecare angajator – echipa”, a precizat Natalia.

Iată cu ce sfaturi vine Natalia pentru tinerii care vor să aplice la un MBA: 

1#. Să cunoască suficient de bine limba de studii.

2#. Să nu le fie frică să încerce, să se lase provocați. „Toate barierele pe care le avem sunt în cap la noi. Dacă vrei să faci ceva, nu aștepta, fă! Nu există niciun motiv care să te împiedice.”

3#. Să fie sigur că profilul școlii coincide cu ce vrea să facă el ulterior. Este foarte important ca aceste studii să se plieze pe viitoarea carieră sau actualul job.

4#. Să dispună de timp și să-și facă bine tema pentru acasă.

Datorită tempoului rapid de dezvoltare a lumii înconjurătoare și a progresului economic, științific și tehnologic, mediul de activitate este în permanentă schimbare, fapt care o motivează pe Natalia să nu se oprească aici și să-și fixeze pe viitor un alt program MBA în domeniul afacerilor internaționale.

***

Dacă ești interesat să aplici la un program MBA în una din universitățile de top din SUA și ești în căutare de finanțare, programul SEED Grant îți vine în ajutor. SEED Grant este o bursă oferită studenților din Republica Moldova şi Ucraina care au fost admişi pentru a studia programul MBA la secția zi la una din top 50 de universităţi din SUA. Bursa acoperă până la 100% din costurile de școlarizare, iar după absolvire beneficiarii se angajează se revină în țara lor de origine și să aplice cele învățate. Acest lucru va contribui la dezvoltarea economiei Moldovei și integrarea acesteia în economia mondială.  

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente