Ministrul Justiţiei şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, despre procesul penal în care este vizată o jurnalistă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice: „Nimeni nu are protecție specială”

Anticoruptie.md
24/01/2017
Vladimir Cebotari (foto CIJM) şi Vladimir Hotineanu (foto Timpul.md). Colaj CIJM

Mariana Raţă de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, vizată într-un proces penal iniţiat de procurori în urma unei sesizări depuse de Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, pe motiv că i-ar fi fost accesate datele personale, nu poate fi eliberată de responsabilități pentru că jurnaliştii sunt cetățeni la fel ca avocații, judecătorii sau procurorii. Comentariul a fost făcut de Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei, în cadrul emisiunii Alb&Negru a portalului Unimedia.info. 

Demnitarul a spus că nu cunoaște detaliile cazului, dar a subliniat că jurnalista nu poate fi eliberată de responsabilități. „Dacă nu este respectat un act legislativ, statutul de jurnalist nu trebuie să-ți ofere un grad de imunitate. Legea este lege pentru toată lumea”, a spus ministrul Justiției.

Contactat de Report.md, președintele Comisiei parlamentare pentru mass media, Vladimir Hotineanu, a menționat: „Dumneavoastră, de fapt, încercați să încălcați dreptul la opinie al fiecărui om, dreptul la libertate. Nu este jurnalistul supra-protejat. Nici președintele nu e protejat. Și dacă cetățeanul consideră că nu este corect, îl dă în judecată și pe președintele țării. Fiecare se apără și jurnaliștii trebuie să se apere ca toți ceilalți. Nimeni nu are protecție specială.”

Pe de altă parte, reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că acest caz demonstrează reticenţa autorităţilor faţă de jurnalismul de investigaţie. „Am văzut cazul Marianei Raţă în contextul ultimelor tentative de intimidare a jurnaliştilor de investigaţie, care fac anchete bine documentate. Avem şi pseudo jurnalişti de investigaţie care efectuează anchete la comandă şi care nu se confruntă cu asemenea probleme. Ne miră faptul că Guvernul Republicii Moldova, declarat pro-european, Parlamentul unde există la fel o majoritate pro-europeană, Comisia parlamentară pentru mass-media, care ar trebui să fie prima care să-şi facă griji pentru asigurarea unui context legislativ facil pentru activitatea jurnaliştilor, nu au reacţionat în niciun fel. Acest lucru demonsrează că legiuitorul şi Guvernul nu văd în asta o problemă şi tocmai asta prezintă o problemă. Această Guvernare, prin intermediul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, interpretează abuziv Convenţia Europeană privind Protecţia Datelor cu Caracter Personal”, a menţionat Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Articolul care l-a nemulţumit pe Vladimir Botnari se referă la numirea în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom a ex-comisarului, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Botnari a confirmat atunci că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ne ofere detalii despre funcția deținută. Pentru a afla detalii despre condițiile în care a fost angajat la companie și care sunt atribuțiile  de serviciu ale lui Botnari, reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice a depus, în decembrie 2016, o cerere oficială în adresa Moldtelecom, la care până în prezent nu am primit răspuns. Procurorii urmează să decidă până vineri, 27 ianuarie, dacă pornesc sau nu urmărirea penală în acest caz. 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova a constatat că numărul cazurilor de intimidare a jurnaliștilor, în special a celor de investigație, și atentare la libertatea de exprimare din partea unor funcționari publici a crescut semnificativ în ultima perioadă. Aflaţi mai multe detalii despre cazurile CIJM. 

Anticoruptie.md
24/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii