Linkuri accesibilitate

„Legislatorii vor să intre în corporația avocaților pe ușa din dos”


Guvernanții s-ar putea trezi cu proteste și din partea avocaților. Motivul este proiectul de lege, promovat de un grup de parlamentari, care ar oferi foștilor dar și actualilor deputați, juriști de meserie, dreptul de a deveni avocați fără a susține examenele, procedură obligatorie în prezent.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

„Legislatorii vor să intre în corporația avocaților pe ușa din dos”, spun avocații care nu sunt deloc mulțumiți de inițiativa parlamentarilor, una „discriminatorie și inechitabilă”, la părerea lor.

Chiar dacă proiectul de lege a reușit să atragă, într-un timp foarte scurt, mai multe critici în societate, deputații nu par să renunțe la inițiativa de se pricopsi. Iată de ce avocații s-au simţit motivaţi să facă un ultim apel către parlamentari, a spus astăzi președinta Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Nina Lozan, la conferința de presă:

„La 17 ianuarie, curent, am adresat președintelui Parlamentului un memorium, unde am demonstrat cu lux de amănânute că argumentele invocate sunt simple fabulații, urmărindu-se crearea unui regim favorizat pentru un grup anume de presoane. La moment nu avem un răspuns de la domnul Candu.”

Drept consecință, reprezentanții Uniunii Avocaților spun că următorul pas va fi organizarea unor proteste, sub ce formă însă nu este clar, acest lucru urmează să fie anunțat săptămâna viitoare.

Deputații par să ignore nu doar criticile avocaților sau a experților, dar și rezervele şi obiecţiile venite din partea instituțiilor de stat, printre care și Centrul Național Anticorupție. Într-un raport, CNA menționează că proiectul de lege ar fi discriminatoriu inclusiv în raport cu avocații care au obținut licența după un stagiu și examenele de calificare.

În ciuda opiniilor critice, proiectul de lege urmează miercuri să fie dezbătut în cadrul mai multor comisii parlamentare, fiind la un pas de a ajunge în Parlament. Într-un interviu acordat anterior Europei Libere, deputatul democrat Sergiu Sârbu spunea că avocații s-ar teme de concurență, și că ei ar încerca să-și apere un domeniu pe care l-au monopolizat, mai argumenta parlamentarul. Iată ce spune în replică avocatul Victor Panțiru:

„Ei nicidecum nu reprezintă pentru noi o concurență. Ceea ce încearcă domnii deputați să evite sunt acele criterii de selectare a profesioniștilor, și anume reputația ireproșabilă și anume dovada că persoana care dorește licența de avocat este competentă.”

Bănuielile avocaților că deputații vor să evite examenul pornesc anume de la faptul că printre autorii inițiativei legislative sunt și parlamentari care au încercat să obțină licența de avocat, dar nu au reușit să susțină examenul de calificare. Ar fi vorba în special de deputatul socialist Vasile Bolea, care ar fi recunoscut în faţa presei că a picat examenul. Încercarea de a vorbi cu deputatul Bolea deocamdată s-a soldat cu eșec:

„Reacția mea? Nu am văzut și nu am urmărit.”

Avocații insistă cu fermitate că inițiativa este promovată doar în interesele unui grup îngust de actuali și foști parlamentari, iar graba deputaților cu care promovează inițiativa, cel mai probabil, va completa rândurile celor nemulțumiți de activitatea legislatorilor.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG