Actualitate

Şi pomicultorii ameninţă cu proteste

Pe 27 aprilie 2016, în raioanele din nordul țării au înghețat circa 6,5 mii ha de livezi, iar pomicultorii au pierdut circa 70-90% din recoltă, potrivit datelor oficiale.

„În 2016, din cauza aprobării tardive a legii bugetului și a Regulamentului de subvenționare agricultorii nu au avut posibilități legale de a beneficia de opțiunea asigurării subvenționate a riscurilor de producție. Ministrul Agriculturii a promis public că Guvernul va sprijini agricultorii care au avut de suferit de pe urma înghețurilor, după ce va fi procesul de estimare a pierderilor reale. S-a promis că se vor oferi circa 45 milioane de lei din Fondul de Rezervă a Guvernului până la finele anului trecut. A fost decis să se ofere compensații de 3-5 mii de lei/ha. Această sumă ar acoperi doar o mică parte a pierderilor. Totuși, având în vedere situația din ramură și cea a finanțelor publice, agricultorii au acceptat aceste condiții, pentru a primi mai rapid aceste mijloace”, a declarat președintele "UniAgroProtect", Alexandru Slusari, în cadrul unei conferințe de presă.
El menționează că regulamentul nu a fost aprobat de Guvern, iar agricultorii nu au primit banii.

„Se face ping-pong între instituții. Regulamentul a fost transmis la Cancelaria de Stat, unde li s-a reproșat că nu este clară formula de achitare. Timp de 9 luni nu a fost aprobat un regulament de trei pagini. Dacă la următoarea ședință a Guvernului nu va fi aprobat acest regulament, atunci pomicultorii vor fi nevoiți să vină la Guvern”, a declarat președintele "Uniagroprotect".

„Asociația "Moldova-Fruct" a avut foarte mult de suferit. Au fost afectate circa 600 de întreprinderi, iar pagubele au fost evaluate la 215 milioane de lei. Majoritatea agricultorilor au luat credite și ar putea falimenta în astfel de condiții. Lipsa regulamentului ne creează impresia că se încearcă de a ne duce de nas”, spune Iurie Fală, directorul executiv al asociației "Moldova Fruct".

Președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco susține că „acest tratament este o dovadă a faptului că se face doar o mimare a consultărilor. Eu cred că ei urmăresc falimentarea companiilor agricole, pentru ca gospodarii care s-au căpătuit cu milioane și miliarde pe conturi să procure terenuri, imobile și tot ce mai este în republica aceasta și pe noi să ne facă argați să lucrăm la ei”, menționează acesta.

Agricultorii au menționat că vor monitoriza foarte atent acțiunile autorităților și vor întreprinde mai multe acțiuni pentru a schimba situația care s-a creat. 

cuvintul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *