Este hotărârea Curţii Constituţionale pronunţată cu puţin timp în urmă. Magistraţii constituţionali s-au expus asupra sesizării PL privind atribuţiile Preşedintelui şi Premierului în caz de remanieri guvernamentale.

Şi asta după ce Igor Dodon a anunţat că nu-l va numi pe actualul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, la şefia Ministerului Apărării.

Curtea a menţionat că în Constituţie nu este stabilit un termen concret de numire a Guvernului, însă pentru a nu afecta buna guvernare, numirea Guvernului sau a unui ministru urmează a fi făcută într-un termen nu mai mare de 14 zile.

Precizăm că, la sfârşitul lui decembrie, Igor Dodon l-a demis pe Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Apărării, la propunerea premierului Pavel Filip.

S-a întâmplat după ce Anatol Şalaru l-a criticat pe liderul PL, Mihai Ghimpu, partid din care făcea parte, pentru rezultatul dezastruos obţinut la alegerile prezidenţiale. În consecinţă, formaţiunea i-a retras sprijinul politic, iar conducerea PL l-a învinuit pe Şalaru că ar fi încercat să destrame fracţiunea liberalilor din Parlament.

Solicitarea privind demisia lui Şalaru a ajuns mai întâi pe masa preşedintelui de atunci Nicolae Timofti, care însă a respins cererea. Imediat după învestirea în funcţia de şef al statului, Igor Dodon s-a grăbit să-l înlăture pe Şalaru de la şefia Ministerului Apărării.