Chang'e-5 va reprezenta o triplă premieră pentru China — prima misiune automatizată pentru prelevarea de eşantioane de sol de pe Lună şi aducerea lor pe Terra, prima decolare de pe satelitul natural al Pământului şi prima andocare fără pilot pe orbita lunară, după cum arată agenţia Xinhua care citează Corporaţia Chineză de Ştiinţe şi Tehnologii Aerospaţiale din China (CASC).

Sonda va avea o greutate de 8,2 tone şi va fi compusă din patru segmente, pentru fiecare etapă a misiunii, după cum a afirmat consultantul programului Ye Peijian.

După ce mostrele selenare vor fi prelevate, acestea vor fi aduse pe Terra cu ajutorul segmentului de întoarcere al sondei.

Misiunea spaţială va fi lansată de la centrul Wenchang din provincia sudică Hainan.

În 2013, un modul de explorare spaţială chinezesc numit "Iepurele de Jad" a efectuat o aselenizare pe Lună, acest program încheindu-se în luna august a anului trecut, după explorarea mai multor structuri geologice de pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.

Potrivit experţilor, succesele înregistrate de programul spaţial al Chinei sunt importante pentru liderii acestei ţări în vederea creşterii prestigiului naţional şi internaţional, precizează DPA.

În 2011, Congresul american a dispus ca astronauţii chinezi să nu fie primiţi în programul Staţiei Spaţiale Internaţionale din cauza preocupărilor legate de securitatea naţională.

Programul spaţial naţional chinez vizează lansarea în 2018 a modulului central al propriei staţii spaţiale a cărei construcţie se doreşte a fi finalizată până în anul 2022.