„Îi cer lui Dumnezeu, drept şi plin de îndurare, să atingă inimile bărbaţilor şi femeilor din diverse mafii, astfel încât aceştia să înceteze să mai facă rău, să se convertească şi să-şi schimbe viaţa. Banii din afaceri mafiote murdare şi din crime sunt bani pătaţi de sânge, care aduc o putere nelegiuită”, a subliniat pontiful.

„Fenomenul mafiot, care este expresia unei culturi a morţii, trebuie contracarat şi combătut”, mai ales din moment ce „se opune radical credinţei”, a completat acesta.

În timpul unei vizite istorice la Napoli, în martie 2015, Papa a condamnat organizaţiile mafiote spunând că acestea „exploatează şi corup tinerii”, săracii şi persoanele defavorizate.

„Reacţionaţi cu fermitate la organizaţiile care îi exploatează şi îi corup pe tineri, care exploatează şi îi corup pe cei săraci şi slabi, prin comerţul cinic de droguri şi prin alte fărădelegi. Nu lăsaţi să vă fie furată speranţa! Nu lăsaţi ca tinerii voştri să fie exploataţi de aceşti oameni”, a spus atunci Papa precizând: „corupţia miroase atât de urât”.

Suveranul pontif a lăudat munca „dificilă şi riscantă” a celor care se află pe urmele organizaţiilor tentaculare mafiote din Italia, subliniind pericolele la care sunt expuşi atât ei cât şi familiile lor. Activitatea acestora „necesită un plus de pasiune, simţul datoriei şi forţă spirituală”, a subliniat Papa. „Societatea are nevoie să fie curăţată de corupţie, de extorsiune, de contrabanda cu stupefiante şi arme şi de traficul de fiinţe umane printre care se află şi copii transformaţi în sclavi”, a insistat suveranul pontif.

El a cerut specialiştilor să-şi întărească acţiunile contra traficului de imigranţi, „cei mai slabi dintre cei slabi”.