Potrivit avocatului Eduard Rudenco, decizia completului de judecători privind înlăturarea lui Platon de la şedinţele de judecată este abuzivă şi urmăreşte un singur scop: ascunderea informaţiilor despre persoanele care se fac vinovate de dispariţia miliardului din sistemul bancar.

Totodată, apărătorul a menţionat că se fac presiuni şi asupra avocaţilor, iar acum magistraţii au solicitat ca dosarul Platon să fie reprezentat în instanţă de un avocat din oficiu.

„Vineri, instanţa de judecată a hotărât ca Platon să nu mai participe la şedinţe, adică a fost înlăturat din sala de judecată. Mâine vom avea şedinţă în lipsa dumnealui. Cel mai grav este motivul pentru care a fost înlăturat din sala de judecată. El a fost înlăturat din cauza că vorbeşte, din cauza că încearcă să lămurească completului de judecători cine este vinovat de acest furt odios. Dânşii au constatat că înaintarea demersurilor şi cererilor în cadrul şedinţelor de judecată este o încălcare gravă. După mine, acest lucru este şi mai grav. Mai mult, magistraţii de la Judecătoria Buiucani au solicitat intervenţia avocatului din oficiu. Astfel, mâine şedinţa se poate desfăşura şi fără Veaceslav Platon şi putem şi noi să fim înlăturaţi”, a declarat avocatul Eduard Rudenco.

„Abuzurile care au fost comise în această cauză penală nu ating doar drepturile lui Veaceslav Platon, noi toţi suntem vizaţi în acest dosar. Tot ce se întâmplă în justiţia din Republica Moldova relatează doar un singur fapt: această guvernare nu doreşte să aflăm adevărul despre furtul miliardului. Şi şedinţele în cazul Filat au fost cu uşile închise, la Shor nu ştim ce se întâmplă, iar acum se încearcă să nu putem afla ce se petrece în cazul Platon. Cel mai mare atac faţă de Platon a fost întreprins atunci când el a început să vorbească despre atacurile raider”, a mai spus Eduard Rudenco.

Avocatul a mai menţionat că, în condiţiile în care judecătorii încearcă să îl înlăture pe Platon şi pe avocaţi, magistraţii ar putea pregăti o sentinţă de condamnare.

Referindu-se la ultimele evenimente care s-au întâmplat în dosarul lui Platon, avocata Ana Ursachi a menţionat: „Continuă încălcarea barbară în cazul lui Veaceslav Platon, dar şi în alte cazuri politice care sunt în Republica Moldova. Asta are un efect nociv asupra posibilităţii noastre de a afla adevărul despre cazuri rezonabile, precum dispariţia miliardului din sistemul bancar şi dosarul cu privire la spălările de miliarde. Plahotniuc se teme de orice dezvăluire pe care o poate face Veaceslav Platon. Plahotniuc se teme de orice scrisoare care este postată pe paginile de socializare. El se teme şi are o mare oroare şi groază de toate rezoluţiile care sunt adoptate în străinătate, în mod special în Parlamentul European”.

„Se încearcă înlăturarea lui Platon, pentru ca să fie redus la tăcere. Ţinerea după uşă a presei este expresia voinţei lui Plahotniuc, transmisă judecătorilor şi procurorilor, pentru ca noi să nu cunoaştem nimic despre ceea ce se întâmplă în sala de judecată”, a spus Ana Ursachi.

„Scopul lor principal este ca să-l reducă pe Platon la tăcere, pentru ca publicul să nu afle cine a comis această crimă. În şedinţa de vineri, Platon a depus cereri care au fost considerate abuzive şi de asta el a fost înlăturat. El a cerut ca să fie audiaţi Plahotniuc, Politova, Iaralov şi toţi cei care au comis această crimă. După aceste declaraţii, magistraţii au trecut la o procedură barbară”, a adăugat Eduard Rudenco.

În context, avocatul Ana Ursachi a venit cu un mesaj către cetăţenii Republicii Moldova, îndemnându-i să ceară şedinţe publice în dosarele de importanţă majoră, să participe la aceste procese.