Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Argumentele consilierului lui Igor Dodon…

Argumentele consilierului lui Igor Dodon în „lupta” cu procurorul general

Maxim Lebedinschi, consilierul președintelui Igor Dodon a venit cu o reacție după știrea publicată de Ziarul de Gardă în care precizam că motivele pentru care șeful statului cere revizuirea rezultatelor concursului pentru suplinirea funcției de procuror general au la bază informații false. Lebedinschi face referire la interpretări ale legislației, însă evită să precizeze, că, de facto, Harunjen nu a fost membru al CSP.

„Cu referire la articolul ZDG privind contestarea alegerii Procurorului General și pretinsele argumente „false”. Însăși domnul Harunjen în CV indică faptul că până la data de 31 iulie 2016 a deținut funcția de Prim-adjunct al Procurorului General, totodată începând cu martie 2016, dânsul a deținut și interimatul funcției de Procuror General. În acest sens subliniez că în pct.20 a Hotărârii Curții Constituționale nr.87 din 22.11.2016 de inadmisibilitate a sesizării nr.135b/2016 privind interpretarea articolelor 122 şi 125 din Constituţia R. Moldova (atribuţiile Procurorului General interimar), Curtea a indicat „20. Astfel, Curtea constată că legiuitorul, atât în legea veche, cât şi în legea nouă, a stabilit expres că interimarul preia de drept plenitudinea competenţelor titularului”.  În continuare specificăm că în conformitate cu alin.2 a art.81 a Legii cu privire la procuratură nr.294 din 25.12.2008 (legea veche), precum și în conformitate cu art.69, alin.2 din Legea cu privire la procuratură nr.3 din 25.02.2016 (legea nouă) Procurorul General face parte de drept din Consiliul Superior al Procurorilor.  La rîndul său art.98, alin.11 a Legii cu privire la procuratură nr.3 din 25.02.2016 (legea nouă) stabilește imperative că: „Consiliul Superior al Procurorilor îşi va continua activitatea în componenţa pe care o are la momentul intrării în vigoare a prezentei legi – pînă la expirarea mandatului curent al membrilor săi”.  În așa mod conchid că domnul Eduard Harunjen a deținut de drept calitatea de membru a Consiliului Superior al Procuraturii începând cu martie 2016, pînă la 31 iulie 2016, respectiv nu a avut dreptul de a candida la funcția de Procuror General”, scrie Lebedinschi.

Ziarul de Gardă a scris astăzi, cu referire la comunicatul de presă al Președinției că Eduard Harunjen NU a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), așa cum susține președintele. Despre acest aspect, actualul procuror general a vorbit la PRO TV, dar și într-o intervenție anterioară pentru Ziarul de Gardă.

Eduard Harunjen la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV: Ar fi fost o problemă dacă eu aș fi membru al Consiliului Procurorilor. Noua lege spune că membrii, după ce pierd această funcție, 6 luni nu pot candida la concurs. Doar un lucru, eu nu am fost niciodată membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Aceasta este o chestiune de manipulare ce duce în eroare”, spunea Harunjen.

Anterior, Harunjen a declarat pentru ZdG de ce nu a fost membru al CSP.

„Eu nu sunt membru al CSP, pentru că în lege scrie că procurorul general este membru din oficiu, dar eu sunt doar interimar. Eu nu am vrut să abuzez de calitatea mea. Au fost niște încercări pe timpul lui Pântea să acceadă în CSP, iar CSP atunci l-a refuzat. Nu e legat de faptul că un membru al CSP nu poate fi candidat la funcția de procuror general. Eu nici la CSM nu sunt membru. Nu pot să fiu membru pentru că sunt doar interimar, iar în lege nu este indicat nimic despre asta, ci doar despre procurorul general”, explica Eduard Harunjen.