Dodon vrea să-l demită pe Harunjen: Contestă rezultatele concursului de alegere a procurorului general

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon contestă rezultatele concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general.

Potrivit președintelui, la baza acestui demers stau „normele de drept ce stabilesc procedura și limitele desfășurării concursului care au fost sfidate de către Consiliul Superior al Procurorilor”.

„După cum am declarat anterior, astăzi inițiez procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a dlui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. La bază stau normele de drept ce stabilesc procedura și limitele desfășurării concursului care au fost sfidate de către Consiliul Superior al Procurorilor”, a anunțat Dodon.

Președintele invocă faptul că Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la Procuratură interzice candidarea persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în ultimele 6 luni de zile.

„Deși legea prevede că membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor urmau a fi detașați de la locul de muncă, acest lucru nu s-a întîmplat, ceea ce pune la dubii obiectivitatea și imparțialitatea acestora din simplu motiv că au fost direct subordonați domnului Eduard Harunjen. Preşedintele ţării, conform legii, este persoană direct responsabilă de numirea unui Procuror General. Reiterez ce am spus anterior, în acestă funcție trebuie să ajungă o persoană compatibilă cu funcţia deţinută, într-un mod transparent. Voi depune toate eforturile legale pentru a realiza acest obiectiv”, mai anunță președintele Igor Dodon.

Amintim că, șeful statului a promis la Moscova că-l demite pe Harunjen, deoarece „procurorul nu trebuie să fie al lui Plahotniuc”.

„Avem nevoie de un procuror al cetățenilor. Nu al regimului, nu al lui Plahotniuc, dar al poporului”, a declarat Igor Dodon, condamnând faptul că actuala putere s-a grăbit să numească un nou procuror general până a fi el învestit în funcție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...