Dodon promite că va încerca să anuleze acordul privind deschiderea unui Birou al NATO la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a făcut publică intenția de a anula acordul privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău, informează luni agenția de presă rusă TASS.

„Voi face tot posibilul pentru a anula această decizie (acordul privind deschiderea Biroului de legătură al NATO)”, a declarat Dodon la postul de televiziune RT.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, au semnat, la Bruxelles, în luna noiembrie 2016, un acord privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău.

Biroul de legătură al NATO își va începe activitate la Chișinău începând cu luna martie curent a anunțat astăzi Pavel Filip.

Biroul de legătură NATO are misiunea de a facilita și consolida cooperarea practică dintre NATO și statul în care urmează a fi creat. Acest birou are scopul de a furniza consultanță autorităților țării în care e amplasat și NATO privind planificarea și punerea în aplicare a programelor și activităților de cooperare. De asemenea, efectuează legătura cu autoritățile statului, NATO, țările membre și partenere NATO pentru a consolida cooperarea și înțelegerea în vederea realizării obiectivelor NATO. Biroul de legătură NATO are obiectivele de a intensifica dialogul pe marginea reformelor demarate, de a sprijini transformarea guvernării democratice a sectorului de apărare și de securitate, de a asigura supravegherea parlamentară și executivă; de a pune în aplicare strategia de securitate națională, precum și de a îmbunătăți sistemul național de securitate.

Un astfel de Birou de legătură NATO a fost creat în Ucraina și Georgia. În Ucraina acesta a fost fondat în aprilie 1999, personalul fiind creat din 16 persoane civili și militari din Estonia, Lituania, Polonia, Germania, Ucraina, precum și din Sediul NATO (Belgia). Are o cooperare strânsă cu Centrul de Informare și Documentare NATO din Kiev.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...