Zece lucruri pe care Trump a promis că le face în prima zi de președinție, dar nu s-a ținut de cuvânt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trump promitea la Gettysburg, în Pennsylvania, la sfârșitul lui octombrie, o perioadă în care înregistra o cădere în sondaje, să le ofere alegătorilor americani un „contract” cu ceea ce va face în prima zi ca președinte. Sub o listă de 18 acțiuni majore, el își punea cunoscuta semnătura înflorită și lasă un spațiu în care alegătorii să semneze, scrie The Associated Press, potrivit News.ro.

Însă vineri, după ce Trump a devenit președinte, se pare că acesta a uitat de promisiunea făcută. Pe listă figurau mai multe lucruri susceptibile să-i motiveze pe alegătorii republicani, dar acoperite minim ca politici. Între ele, AP citează „începerea expulzării celor peste două milioane de imigranți ilegali” și „anularea tuturor acțiunilor executive neconstituționale ale președintelui Obama”.

Trump a renunțat deja la angajamentul de a etichetă China drept manipulator al monedei. El a spus recent că mai întâi ar vrea să vorbească cu conducerea chineză. AP prezintă zece lucruri pe care Trump a promis că le va face în prima zi ca președinte:

-să introducă un amendament constituțional în vederea limitării duratei unor mandate în Congres.

-să înghețe angajările în Guvernul federal, în vederea reducerii cheltuielilor, cu excepția armatei, securității publice și sănătății publice.

-să interzică oricărui oficial de la Casă Albă și Congres să devină lobbyst în primii cinci ani după ce-și încheie mandatul.

-să anunțe o renegociere a Acordului de liber-schimb nord-amerian (NAFTA) cu Canada și Mexicul sau o retrage din acord.

-retragerea oficială din Parteneriatul Transpacific (TPP).

-să ridice restricțiile impuse în domeniile exploatării miniere a cărbunelui și forărilor de petrol și gaze naturale.

-să îndepărteze orice bariere din perioada Obama impuse unor proiecte energetice precum Keystone XL.

-să anuleze plățile Statelor Unite către programele ONU în lupta împotriva modificărilor climatice și să redirecționeze acestor fonduri către infrastructura pentru apă și de mediu a Statelor Unite.

-să oprească finanțarea federală a „orașelor sanctuare”, în care oficiali locali nu arestează sau încarcerează imigranți fără acte.

-să suspende imigrația din regiuni asociate terorismului, în care verificările sunt dificile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...