Președintele care și-a părăsit funcția furând 11 milioane de dolari și mai multe mașini de lux

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul preşedinte al Gambiei, Yahya Jammeh, a părăsit sâmbătă seara, la bordul unui avion, capitala ţării, Banjul, cu destinaţia Guineea, ţară care i-a oferit azil pentru a pune capăt crizei politice, după ce acesta anunţase că va ceda puterea deţinută timp de 22 de ani.

Totuși, potrivit noii conduceri a țării, fostul lider gambian nu a părăsit funcția cu mâna goală. El a avut grijă ca în ultimele săptămâni să fure cel puțin 11 milioane de dolari, iar la bordul avionului cargo cu care a plecat a urcat mai multe mașini de lux.

Noul președinte, Adama Barrow, care deocamdată se află în Senegal din motive de siguranță, a declarat că țara se află într-o criză economică puternică, dar cu toate acestea fostul președinte și-a permis să plece cu mai multe bunuri.

La conducerea Gambiei din 1994, Yahya Jammeh a refuzat să îi cedeze puterea lui Adama Barrow în pofida înfrângerii sale la prezidenţialele de la 1 decembrie, al căror rezultat îl contestă.

Yahya Jammeh a declarat că plecarea sa, după săptămâni de criză, ţine numai de decizia sa, în pofida unei foarte puternice presiuni exercitate de liderii din Africa de Vest pentru a se retrage şi în ciuda unei operaţiuni militare vest-africane pe teritoriul Gambiei, operaţiune în prezent suspendată în aşteptarea rezultatelor medierii în curs.

Această mediere a ultimei şanse a fost dusă la Banjul de preşedintele Guineei, Alpha Condé, şi Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...