Linkuri accesibilitate

Donald Trump recunoaște dreptul la protest drept „un element fundamental al democrației”


Marșul femeilor asupra Washingtonului, 21 ianuarie 2017
Marșul femeilor asupra Washingtonului, 21 ianuarie 2017

„Protestele pașnice sunt un element de bază al democrației noastre. Chiar dacă nu sunt mereu de acord, recunosc dreptul oamenilor de a-și exprima opiniile” – a comentat noul președinte american Donald Trump pe Twitter, în legătură cu marile manifestații de sâmbătă pentru drepturile femeilor și drepturile fundamentale în general. „Marșul femeilor asupra Washingtonului” și așa numitele marșuri de solidaritate din multe orașe americane și din restul lumii, organizate sâmbătă, au strâns peste un million și jumătate de protestatari. Ele au fost provocate de declarațiile injurioase și denigratoare făcute de Trump în cursul campaniei electorale și mai devreme pe seama femeilor dar și a imigranților sau persoanelor cu disabilități. „Drepturile femeilor sunt drepturi ale omului” – acesta a fost sloganul sub care s-a manifestat sâmbătă.

Prima reacție a noului președine american, tot pe Twitter, fusese mult mai sarcastică, se întreba retoric dacă cei care protestau nu știau că alegerilele se terminaseră? „Nu puteau să meargă atunci să voteze?”

Potrivit estimărilor, bazate pe fotografii si alte documente, la Marșul femeilor de la Washington au fost mai mulți participanți decât la ceremonia de inaugurare a lui Trump, care avusese loc vineri, 20 ianuarie.

Alte relatări, bazate tot pe fotografii, despre faptul că la inaugurarea fostului președinte Barack Obama în 2009 a fost mai multă lume decît la inaugurarea lui Trump au provocat o reacție dură din partea Casei Albe. Purtătorul de cuvânt al administrației a susținut că inaugurarea de vineri a atras cel mai mare public din istorie. Dar el nu a documentat această afirmație. Iar seful administrației prezidențiale a susținut că astfel de relatări ar fi „atacuri”. „Nu cifrele contează și trentativa de a delegitimiza președintele” a spus Reince Priebus.

XS
SM
MD
LG