Giulio Occhionero, 45 de ani, şi sora sa Francesca Maria Occhionero, 48 de ani, au fost arestaţi sub acuzaţiile de furt de secrete de stat şi atac cibernetic ilegal.

„Au fost atacate zeci de mii de conturi bancare, printre ele conturi deţinute de bancheri, oameni de afaceri şi chiar câţiva cardinali de la Vatican”, a declarat pentru Reuters Roberto Di Legami, directorul unităţii de poliţie cibernetică responsabile cu ancheta.

Giulio Occhionero, de profesie inginer în domeniul nuclear, a fost cel care a creat malware-ul care a infectat conturile de email şi care i-a permis accesul la toată corespondenţa electronică, a explicat Di Legami.

Este probabil că Occhionero, care conduce o firmă de investiţii denumită Westland Securities, a folosit email-urile „pentru a face investiţii pe baza unor informaţii cu circulaţie restrânsă”, a mai arătat oficialul.

Potrivit mandatului de arestare, printre conturile infectate de malware se află cel al lui Mario Draghi de la Banca Italiei, al cărei guvernator acesta a fost anterior, şi cel al lui Renzi din perioada în care era prim-ministru.

Occhionero — „ochi negru” în limba italiană — şi-a denumit soft-ul „Eye Pyramid”, cu referire la ochiul atotvăzător al lui Dumnezeu, aşa cum este ilustrat pe reversul bancnotei americane.

Deşi majoritatea atacurilor par să se fi concentrat pe conturi de email, există dovezi că italianul reuşise să instaleze pe unele computere un aşa-zis „keylogger”, un instrument de spionaj care îi permitea să vadă fiecare bătaie pe tastatură.

Potrivit materialului confiscat deja la Roma, au fost atacate circa 18.000 de conturi şi au fost găsite în jur de 2.000 de parole de utilizator.

Ministrul culturii al Vaticanului, cardinalul Gianfranco Ravasi, s-a numărat şi el printre victimele atacului cibernetic, la fel şi fostul premier Mario Monti, căruia i-au fost sparte conturile de la Universitatea Bocconi, unde a lucrat, şi de la Senat. Au mai fost vizate adrese de email ale unor importante cabinete de avocatură, firme de contabilitate, sindicate şi chiar firme de recuperări de creanţe.

Conform lui Di Legami, circa „99%” din date au fost stocate pe servere din SUA, ce au fost confiscate de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), la solicitarea tribunalului din Roma. Analizarea informaţiilor conţinute va mai dura însă ceva timp, a indicat oficialul italian.