Societatea civilă condamnă angajamentele asumate public de Igor Dodon la Moscova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentaţii societăţii civile au semnat o declaraţie deschisă prin care condamnă mai multe afirmaţii, dar şi angajamente publice asumate de preşedintele Igor Dodon la Moscova. Acţiunile şefului statului sunt catalogate de către ONG-ri ca fiind anticonstituţionale.

Semnatarii declaraţiei consideră că în vizita sa oficială la Moscova, Igor Dodon a făcut o serie de declaraţii care contravin prevederilor constituţionale, ignoră interesele naţionale, divizează şi mai mult societatea, periclitează securitatea economică a ţării, aduc prejudicii grave imaginii Republicii Moldova de partener responsabil şi creează situaţii de conflict cu toţi ceilalţi parteneri strategici ai ţării, în special cu UE, România şi Ucraina.

„În acest context, noi, semnatarii acestei Declaraţii, dezaprobăm vehement angajamentele luate public la Moscova de către Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova şi anume: de a anula Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE; de a semna un Memorandum de cooperare cu Uniunea Eurasiatică în sensul obţinerii statutului de asociere, de a recunoaşte/asuma datoria regiunii transnistrene de 6 miliarde de dolari americani pentru consumul de gaz natural din Rusia, precum şi angajamentul implicit de resuscitare a Memorandumului Kozak de federalizare a Republicii Moldova”, se arată în textul declaraţiei.

Organizaţiile non-guvernamentale condamnă „declaraţiile iresponsabile făcute de Igor Dodon cu referire la statele vecine, România şi Ucraina, care pun la îndoială integritatea lor teritorială”.

De asemenea, în opinia acestora, „respectivele angajamente şi declaraţii depăşesc atribuţiile legale ale Preşedintelui”.

Reprezentanţii societăţii civile atrag atenţia la riscurile pe care le poate genera o eventuală denunţare a Acordului de Asociere.

„Va perturba grav relaţiile politice, economice şi comerciale cu UE şi va avea ca efect reducerea semnificativă a investiţiilor europene, precum şi suspendarea asistenţei financiare acordată de UE prin diverse instrumente. De asemenea, Republica Moldova va fi suspendată de la mai multe programe ale UE de cercetare, inovaţie, educaţie, cultură, etc., iar regimul liberalizat de vize cu UE va fi, fără îndoială, revizuit. Pagubele economice cauzate de suspendarea Acordului de Asociere se vor ridica, pe termen scurt, la sute de milioane de euro, iar mii de cetăţeni moldoveni îşi vor pierde locurile de muncă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...