Assad le-a oferit rușilor în folosință gratuită, pe 49 de ani, baza navală de la Tartus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile din Rusia și Siria au semnat un acord cu privire la bază militară navala în orașul-port sirian Tartus. În conformitate cu documentul, semnat pe 18 ianuarie, partea rusă a obţinut baza militară cu titlu gratuit.

„Acordul este valabil pe 49 de ani și în caz de comun acord se prelungește automat pentru perioade succesive de 25 de ani”, spune documentul.

Conform înțelegerii, Rusia poate desfășura la baza navală de la Tartus până la 11 nave de război, inclusiv nave cu propulsie nucleară, anunţă „Interfax”.

În conformitate cu documentul, vizitele navelor de război ruse trebuie să fie efectuate după notificarea comandantului organului autorizat al Siriei, nu mai târziu cu 12 ore înainte de intrare.

Bunurile mobile și imobile ale bazei sunt declarate inviolabile. „Autorităţile siriene nu au dreptul să intre în bază fără acordul comandantului facilităţii”, spune documentul.

Baza de la Tartus urmează să fie modernizată și dotată inclusiv cu facilităţi pentru reparații curente și de medie dificultate a navelor de diferite clase, de la traulere până la crucișătoare.

„Mai târziu, pe teritoriul aflat în utilizarea marinei ruse vor fi construite două noi dane, destinate pentru acostarea navelor cu deplasament de peste 10 tone, precum și un complex de clădiri rezidenţiale şi de birouri”, precizează agenția.

În afară de baza navală de la Tartus, Rusia va menţine în Siria și o bază aeriană pe aeroportul Hmeymim, din regiunea Latakia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...