Cum explică ruşii dopajul sportivilor lor: Sexul e de vină

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepremierul Rusiei, Vitali Mutko, are o explicaţie inedită pentru faptul că numeroase atlete din ţara sa au picat teste anti-doping. Oficialul de la Kremlin susţine că sexul ar fi o cauză de luat în seamă.

„Dacă (o femeie – n.red.) face sex cu cinci zile înainte de un test anti-doping, se pot găsi urme de ADN masculin (în rezultate – n.red.) „, a spus Mutko, citat de BBC.

„Dacă o sportivă este supusă unui test anti-doping în primele cinci zile după actul sexual, atunci testul va arăta că ea are hormoni masculini – apar suspiciuni că ar fi folosit diferite droguri”, susţine vicepremierul Rusiei.

În schimb, fostul vicepreşedinte al Agenţiei Mondiale Anti-Doping, celebra WADA, cercetătorul suedez în domeniul medicinii Arne Ljungqvist, spune că ADN-ul este „foarte personal” şi că „nu poate fi împărţit prin intermediul sexului”.

Mutko, fost ministru al Sportului din anul 2012 până în luna octombrie 2016, în plin scandal al dopajului din această ţară, a fost vocal de când raportul McLaren a acuzat un program de dopaj susţinut de statul rus.

În raport se arată că probe colectate de la două jucătoare de hochei pe gheaţă conţineau ADN masculin.

Mutko susţine că sportivii ruşi sunt trataţi incorect, făcând o paralelă cu cazurile campionului mondial la săritură cu prăjina, canadianul Shawn Barber, şi jucătorul francez de tenis Richard Gasquet, care au evitat o pedeapsă după ce au dat vina, după ce au fost testaţi pozitiv cu cocaină, pe faptul că au sărutat femei care folosiseră substanţa interzisă.

„Unul poate săruta o fată care a consumat un drog. Un străin este reabilitat în baza asta, în timp ce un rus este pedepsit”, a subliniat Mutko.

Raportul McLaren arată că mai mult de 1.000 de ruşi, inclusiv medaliaţi olimpici, ar fi beneficiat de un program de dopaj sponsorizat de stat, între anii 2011 şi 2015. Rusia a negat în mod repetat orice implicare, însă 19 organizaţii anti-doping au transmis săptămâna trecută că ţara ar trebui să primească interdicţie atât de la a participa, cât şi de la a găzdui evenimente sportive internaţionale.

Pe lista sportivilor ce au consumat substanţe interzise regăsim patru medaliaţi de la Jocurile Olimpice de iarnă 2014 şi cinci de la Jocurile Olimpice de vară 2012.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...