Politician german: Planurile lui Trump pentru legături mai strânse cu Rusia – „extrem de problematice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia pune sub semnul întrebării ordinea mondială, care se bazează pe documentele CSCE – acordul de la Helsinki din 1975 și Carta de la Paris din 1990, – a declarat împuternicitul guvernului german pentru Rusia, Gernot Erler, într-un interviu cu Neue Osnabrücker Zeitung.

Rusia a recunoscut cele două documente și odată cu acestea – inviolabilitatea frontierelor, principiul neutilizării forței și recunoașterea suveranității altor state.

„Este evident că, prin anexarea Crimeei și sprijinirea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, Rusia a încălcat aceste acorduri”, a spus Erler.

„Faptul că Washington și Moscova doresc să reia dialogul, nu înseamnă consolidarea poziției internaționale a Rusiei”, a spus politicianul german. Un dialog cu Rusia are și UE, de exemplu în Consiliul NATO – Rusia. De aceea, în faptul că Donald Trump și Vladimir Putin vor purta discuții în viitorul apropiat, nu este „nimic special”.

Moscova speră că Trump va reuși să realizeze cel puțin o destindere în relațiile dintre SUA și Rusia. În timpul președinției lui Obama, Moscova credea că Statele Unite nu recunosc în Rusia un partener egal, percepând-o ca pe o „putere regională”. Prin urmare, acum există o șansă pentru destindere. Tema generală pentru discuțiile dintre Moscova și Washington poate fi lupta comună împotriva terorismului. Este și speranța lui Trump, care va încearcă să găsească propria abordare a conflictului sirian.

Potrivit lui Erler, este necesar să așteptăm ceva timp pentru a înțelege ce se află în spatele declarațiilor lui Trump cu privire la ridicarea sancțiunilor anti-ruse și a dezarmării nucleare. Acești pași sunt extrem de problematici. Din punct de vedere al UE, sancțiunile sunt „un mijloc de exercitare a presiunii” pentru a forța Rusia să-și îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul acordurilor de la Minsk. „Acțiunile lui Trump ar putea distruge consensul Occidentului, fapt care va dezlega mâinile Moscovei”, a spus politicianul.

În ceea ce privește rapoartele serviciilor speciale despre intervenția rusă în alegerile prezidențiale din Statele Unite, cu ajutorul hackerilor, Trump însuși a confirmat faptul că unele dintre aceste date corespund realității. Astfel de lucruri sunt „alarmante”, și nu se poate exclude repetarea lor în Germania. Din acest motiv, Berlinul a făcut eforturi pentru a respinge atacurile hackerilor.

„După cum toată lumea știe, este imposibil 100% să le previi, de aceea trebuie să utilizam contactele politice pentru a le spune clar rușilor că atacurile cibernetice vor avea un impact, cum ar fi expulzarea diplomaților după exemplu SUA”, a concluzionat Erler.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...