Totodată, potrivit încheierii, secretarul executiv al Uniunii Ofiţerilor, Alexandru Maliuga, a fost sancţionat cu o amendă de 400 de lei pentru difuzarea materialelor publicitare de agitaţie electorală care nu conţin denumirea concurentului electoral, data tipăririi, tirajul materialelor şi denumirea tipografiei care le-a tipărit, scrie portalul Anticorupţie.

Conexiunea dintre pliantele cu mesaje denigratoare şi manipulatorii şi contracandidatul Maiei Sandu, socialistul Igor Dodon, a fost scoasă la iveală în cadrul unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Dosarul contravenţional a fost intentat încă pe 28 octombrie 2016, după ce Inspectoratul General de Poliţie (IGP) a fost sesizat de reprezentanţii PAS, cerând iniţierea unei investigaţii. Totuşi, în mai bine de zece zile, oamenii legii nu au reuşit să dea de urmele făptaşilor. În schimb, reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au demonstrat că repartizarea fluturaşilor se întâmplă chiar la câţiva paşi de MAI, în biroul Uniunii Ofiţerilor din Republica Moldova, organizaţie cu care Igor Dodon are legături strânse de ani buni. 

După publicarea investigaţiei, autoarea a fost invitată la Inspectoratul de Poliţie Centru pentru a fi audiată în calitate de martor. În timpul chestionării, Vitalie Railean, şef-adjunct al Secţiei securitate publică a IP Centru, a ridicat de la reporter setul de pliante pe care aceasta le-a obţinut la sediul Uniunii Ofiţerilor în timpul documentării materialului jurnalistic.

Potrivit materialelor din dosar, pe marginea cazului au mai fost audiaţi alţi doi reprezentanţi ai asociaţiei obşteşti. Secretarul organizaţiei, Alexandru Maliuga, a dat de înţeles că pliantele ar fi fost aduse la oficiu de o persoană necunoscută şi că reporterul a pătruns în birou profitând de faptul că nimeni nu era prezent la faţa locului. De altfel, acelaşi lucru era expus într-un comunicat oficial al UORM, emis ulterior. 

La scurt timp după publicarea investigaţiei, reprezentanţii PAS au depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală. Drept răspuns, CEC a redirecţionat contestaţia Inspectoratului General de Poliţie cu solicitarea ca oamenii legii să investigheze cazul şi să nu admită asemenea precedente pe viitor. Pe 11 noiembrie 2016, oamenii legii au solicitat autorizarea efectuării percheziţiei în oficiul Uniunii Ofiţerilor din Republica Moldova, însă demersul IGP a fost respins câteva zile mai târziu de către Judecătoria sectorului Centru.