Sportivii moldoveni cu performanțe la Olimpiadă încă nu au primit banii ce li se cuvin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sportivii moldoveni care s-au clasat pe primele 8 poziții la Olimpiada de la Rio încă nu au primit banii ce li se cuvin, asta chiar dacă de la competițiile sportive a trecut deja jumătate de an.

Atleta Zalina Marghieva, care ar trebuie să fie premiată cu 600 de mii de la Guvern, s-a plâns că deși a trimis solicitări repetate în adresa Ministerului Tineretului și Sportului, acestea s-au soldat fără un răspuns clar.

„Am decis să scriu acest post pentru că este ultima mea încercare, dar cred că și cea mai disperată, de a-mi ridica în final premiul promis de la Jocurile Olimpice. Mulți știu de premii bănești, dar prea puțini știu că patru olimpici până în prezent așa și nu și-au ridicat banii promiși de Guvern. La întrebările noastre când o să fim remunerați, pentru că deja a trecut jumătate de an, deja e ianuarie, răspuns concret așa și nu am primit de la Ministerul Tineretului și Sportului. Eu nu sunt specialist în drept și nu cunosc toate legile, dar aș vrea să știu care este motivul juridic pentru care noi patru sportivi, antrenorii noștri, medicii, până în prezent nu am fost remunerați? De ce drepturile noastre sunt încălcate?”, a menționat sportiva care a concurat la aruncarea ciocanului.

Ea susține că statul nu acordă asistența necesară sportivilor care obțin performanțe pe plan mondial, ea fiind nevoită să se antreneze cu niște „haltere ruginite, din perioada URSS”.

„Cine nu a fost iarna în manejul de atletism nu are decât să vină și să vadă cât este de frig acolo. Muncesc zi de zi, arunc ciocanul afară și nu contează dacă este frig, plouă sau este zăpadă. Așa este proba mea sportivă. După zece ani de când evoluez la competiții internaționale, după trei olimpiade la care am participat și la două am reușit și să mă calific în finală. Doar în Rio am ajuns pentru prima dată la un fizioterapeut din Marea Britanie, pentru că erau voluntari acolo care te consultau și te tratau absolut gratis. Vă spun că doar atunci am aflat că este o diferență între masaj și fizioterapie. E rușinos, dar asta e realitatea noastră. Pentru Republica Moldova să te califici în primii 8 este o performanță enormă. Noi patru am reușit nu numai să luptăm la un nivel cu cei mai puternici, dar și să întrecem sportivi din țări precum SUA, Germania, Franța – unde sportul de performanță, condițiile pentru sportivi au avansat cu mult față de Moldova”, a menționat aceasta.

Ea a mai precizat că nu își dorește să concureze pentru altă țară, așa cum au procedat numeroși sportivi de performanță în ultimii ani, dar că „se simte mințită de stat”, care ar trebui să-i apere interesele ei și altor sportivi.

„Știu că cineva o să mă susțină, iar cineva nu o să rămână încântat, dar sincer să spun, după jumătate de an, după ce am fost obligată să-mi cerșesc premiul, să bat ușa la minister și să-mi cer banii meritați, dar fără niciun rezultat. Apare o întrebare, oare are rost să mai fac sport? Să mă pregătesc pentru Jocurile Olimpice și să lupt pentru ceva mai mult? Oare merită sănătatea, sacrificiile și cheltuielile pe care le suport, dacă în final ajung să scriu și să-mi cer cu disperare premiul promis pe rețelele de socializare?”, s-a întrebat atleta.

Patru sportivi trebuie să primească premii bănești pentru performanțele de la Rio: Zalina Marghieva și Alexandru Șpac – 600 de mii de lei, Serghei Cechir – 400 de mii de lei, și Larisa Marinencova – 300 de mii de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...