Un an de guvernare nocturnă: Cu ce realizări se laudă premierul Filip

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul Filip, votat de Parlament într-o ședință convocată ad-hoc, care a durat jumătate de oră și care a depus jurământul la miezul nopții, fără presă, în spatele cordoanelor de poliție, împlinește astăzi un an de activitate.

În cadrul unui eveniment, premierul Pavel Filip a făcut bilanțul primului an de activitate. Acesta a recunoscut că pe parcursul anului au fost lucruri care au mers mai bine și lucruri care scârțâie în continuare și trebuie reparate. Totuși, discursul premierului seamănă mai mult a laudă, decât a critică constructivă.

„Am recuperat credibilitatea Republicii Moldova în lume”

„A fost un an în care am reușit două lucruri care sunt mai de preț decât raportările. În primul rând, am recuperat credibilitatea Republicii Moldova în lume. Azi partenerii de dezvoltare ne privesc din nou cu încredere. Or asta înseamnă și bani reali, care au început să vină iar în țară. Și cred eu că al doilea lucru important este că am reușit să reaprindem o mică speranță în acest popor că sunt șanse de mai bine. Că sunt șanse ca, în viitor, să se trăiască și aici ca în țările în care azi, din păcate, încă exportăm forță de muncă”, a spus Filip.

Premierul s-a lăudat că de la începutul mandatului său Cabinetul de miniștri a început „reformele profunde”. „Și pe măsură ce oamenii vor înțelege rostul lor, nici o criză nu va mai putea opri schimbarea și modernizarea acestei țări”, spune prim-ministrul.

Am crescut salariul minim garantat în sectorul real

„Primul lucru pe care am fost nevoiți să îl facem, înainte de orice reformă, a fost să ne concentrăm asupra măsurilor sociale. Pentru că riscul de a intra în incapacitate de plată a pensiilor și salariilor era major. Măsurile sociale au fost așadar de primă urgență la începutul anului trecut. Cu ele am urmărit ușurarea traiului acelor categorii de cetățeni care se descurcă cel mai greu. Am crescut salariul minim garantat în sectorul real de la 1.900 la 2.100 lei, am indexat pensiile cu 10%. Da, vorbesc despre indexarea pensiilor ca o realizare pentru că și ea părea suprarealistă la începutul anului. Am crescut indemnizațiile pentru creșterea copilului. În paralel, am demarat o foarte necesară reformă a sistemului de pensii, care va asigura corectitudinea în sistem și va crea resursele pentru a-l susține pe termen lung. Nu este echitabil când pensia unor categorii constituie 75% din salariul mediu, pe când la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariu. Totodată, nu este echitabil când unii contribuabili au și alte facilități inexplicabile ce țin, de exemplu, de vârsta de pensionare sau stagiul de cotizare. Prin reforma pe care o implementam aceste nedreptăți sunt înlăturate”, se mai arată în discursul premierului.

Totodată, Filip declară că Guvernul a reușit să reducă cu 40% prețurile la circa 160 de medicamente. „Înainte de aceasta, am majorat cu 50% alocările pentru medicamente compensate și am extins lista acestora cu 67. Astfel, familiile din Moldova plătesc mai puțin pentru procurarea medicamentelor. Pe de altă parte, am dispus creșterea cu 20% a salariilor lucrătorilor medicali, dar și aprobarea, în cadrul acestei majorări salariale, a unui nou mecanism de salarizare, în baza indicatorilor de performanță”, mai spune premierul.

Totodată, Filip a amintit de acordul semnat cu Fondul Monetar Internațional și despre banii deblocați de finanțatorii externi, fără de care nu ar fi fost posibilă plata pensiilor și a salariilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...