Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Comediantul Hazanov, la învestirea lui…

Comediantul Hazanov, la învestirea lui Dodon

S-a cam trecut cu vederea. La cei 71 de ani ai săi, Ghenadi Hazanov și-a făcut special, în plină iarnă, drum la Chișinău, ca să participe la evenimentul de învestire a noului șef de stat din R. Moldova, Igor Dodon. Șeful statului zicea că sunt prieteni vechi și că îi respectă talentul oratoric, darul de a vorbi extrem de captivant ore în șir, spiritul umoristic, dar și fidelitatea manifestată de-a lungul prieteniei lor.

Se pare că Hazanov a fost singurul artist de peste hotare, prezent la eveniment. De ce nu au venit și alții, dată fiind obișnuința politicienilor din Moldova de a fi mereu înconjurați de alde Kirkorov, Baskov, Kobzon, Galkin? Nu se știe. Astfel stând lucrurile, Ghenadi Hazanov și Mitropolitul Vladimir, participanți importanți la învestire, au fost prezentați ca niște adevărate bijuterii ale evenimentului. Hazanov – primul oaspete care a stat alături de noul președinte la șemineul electric de la Președinție, iar Mitropolitul Vladimir fiind cel care, în noua sa postură, i-a oferit în dar o icoană impunătoare a Domnitorului Ștefan cel Mare, canonizat ca Sfânt la 12 iunie 1992, de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Mitropolitul i-a oferit icoana, iar noul șef de stat a acceptat-o, demonstrând pioșenie, neștiind, probabil, nimic despre faptul că Patriarhul Teoctist, al BOR, a fost cel care a oficiat evenimentul special de canonizare, după care Voievodul Ștefan cel Mare și-a ocupat un loc de cinste printre sfinți. Nu, Mitropolitul Vladimir nu a intenționat să pună la încercare fermitatea anti-românească a lui Igor Dodon. ÎPS Vladimir chiar îl consideră mare sfânt român pe Ștefan cel Mare, purtându-i tot respectul.

Dar, să revenim la comediant. Prezența lui Hazanov la eveniment a fost interpretată diferit de cei care au aflat despre vizita sa la Chișinău. Unii au zis că artistul ar fi fost invitat ca să distreze oaspeții la recepția de după învestire. Alții au spus că ar fi venit în alte scopuri, de afaceri, și că ar fi avut mai multe întrevederi cu acest prilej. Cei mai mulți, însă, cred că Hazanov l-ar fi reprezentat pe Putin la ceremonie, dat fiind că, anterior, în electorala precedentă, a fost persoana de încredere a acestuia, rămânând și până în prezent un om apropiat președintelui rus. „Putin lucrează cu tot felul de persoane, inclusiv cu unii dintre comedianți, pe care îi deleagă, în diverse zone de interes pentru el, cu diferite ocazii”, spun unii observatori, invocând că, pe 23 decembrie 2016, anume pe rol de comediant Hazanov ar fi fost trimis de Putin la Chișinău. Dacă facem o retrospectivă a implicării artiștilor de tot felul în diverse scenarii politice, putem admite că ultima versiune e chiar plauzibilă. Așa cum nimeni nu a auzit despre ce a discutat Hazanov cu Dodon în fața șemineului electric, toate versiunile ar fi posibile, inclusiv cea potrivit căreia Hazanov i-ar fi menajat lui Dodon mesajele pe care acesta urma să le transmită în timpul primei sale vizite oficiale în Rusia, în calitate de șef de stat. După ce au apărut mai multe informații despre declarațiile făcute de Igor Dodon în cadrul întrevederilor sale de la Moscova, s-ar părea că, într-adevăr, comediantul Hazanov ar fi fost coautorul celor vociferate de Dodon în prima sa vizită ca șef de stat în Federația Rusă.