Autoritățile de la Chișinău încearcă să distrugă presa de investigație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Solicitarea fostului comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari, de a condamna penal o jurnalistă pentru că ar fi făcut publice date cu caracter personal poate deveni un precedent periculos pentru toată presa de investigație.

Concluziile în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Interpol”, la postul de televiziune TV 7, transmite IPN.

Jurnalistul Ion Terguţă explică atacurile din ultimul timp asupra unor instituții media prin tendința de monopolizare a presei. „Se încearcă să se distrugă acei jurnaliști care scot la iveală informații despre funcționari, ca să nu aibă de suferit funcționarii în campanie. Cetățenilor li se cere în diferite instituții să prezinte copii ale buletinului de identitate, unde sunt toate datele cu caracter personal. Iar procurorii nu investighează aceasta”, a remarcat jurnalistul.

Maria Levcenco, prezentatoare la postul de televiziune „Realitatea TV”, crede că atacurile asupra jurnaliștilor sunt posibile din cauza că aceștia „s-au urcat pe baricade diferite, iar atunci când se întâmpla ceva în breaslă, o parte nu reacționează pentru că e de cealaltă parte a baricadei”. Jurnalista a făcut, în acest context, un apel la solidaritate jurnalistică.

Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă” , a spus că jurnaliștii de la publicația pe care o reprezintă trebuie să facă față la numeroase atacuri. „De fiecare dată când scriem ceva despre un reprezentant al PDM, ne atacă trolii cu diferite postări şi comentarii. Am înfruntat şi continuăm să înfruntăm mai multe procese de judecată. Autoritățile au presa lor, iar jurnaliștii care vor să facă presă liberă, să analizeze împreună cu cetățenii actul de guvernare, sunt constrânși. Şi acest lucru se întâmplă în perioada unei guvernări care pretinde că e pro-europeană”, a spus Alina Radu.

Fostul comisar de Chișinău, Vladimir Botnari, cercetat penal şi achitat de către Curtea Supremă de Justiție în dosarul „7 aprilie”, a depus o plângere la Procuratură, cerând tragerea la răspundere penală a jurnalistei Mariana Raţă de la Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, pe motiv că ar fi publicat date cu caracter personal despre familia acestuia.

Mariana Raţă susține că, în afară de numele fostului funcționar, angajat recent la Compania Moldtelecom, nu a publicat alte date cu caracter personal. „Este vorba de o ştire. Cine a citit-o, a văzut că eu am scris că e doar soţia şi fiica, nici nu cunosc cum le cheamă pe fiică şi soţie. El cere să fie investigate toate cazurile unde s-a scris despre familia sa. Din moment ce Botnari a fost vizat într-un dosar penal cu răsunet, mulţi jurnalişti au scris despre asta şi mai mulţi jurnaliști trebuie să se aștepte să fie chemaţi la Procuratură. Mi se pare că băieții au trecut peste limită. Dacă până nu demult jurnaliștii erau atacaţi în instanţa civilă, acum vor să fie condamnați penal”, a spus jurnalista.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...