Intimidarea reporterilor Centrului de Investigaţii Jurnalistice, tot mai frecventă

Anticoruptie.md
20/01/2017

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova constată că numărul cazurilor de intimidare a jurnaliștilor, în special a celor de investigație, și atentare la libertatea de exprimare din partea unor funcționari publici a crescut semnificativ în ultima perioadă. Cel mai recent caz a avut loc acum câteva zile, când jurnalista Mariana Rață a fost audiată la Procuratură, în cadrul unui proces penal, pornit în baza cererii fostului comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Aceasta este doar una dintre situaţiile prin care s-a încercat intimidarea jurnaliștilor CIJM în ultimul an.

În plângerea penală depusă de Vladimir Botnari la Procuratura mun. Chișinău se invocă faptul că jurnalista a accesat și difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal care îl vizează pe el și membrii familiei sale. Informațiile, potrivit fostului comisar, s-ar regăsi într-o știre publicată pe portalul Anticoruptie.md, în care se relata despre numirea ex-comisarului în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom. În aceeași cerere, fostul poliţist solicită tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat și difuzat, din octombrie 2009 și până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia.

Audieri la Poliție și Procuratură 

În primăvara anului trecut, un alt reporter al Centrului de Investigații Jurnalistice a fost invitat de procurorii Anticorupție la o discuție. Asta după ce jurnalista Victoria Dodon a expediat oamenilor legii o solicitare oficială în care cerea acces la documentele de concurs privind proiectul de modernizare a infrastructurii Universității de Stat, în care a ieșit învingătoare compania de construcții Lagmar-Impex și pe marginea căruia a fost pornit un dosar penal.

Deși informațiile au un caracter public, procurorii și ofițerii CNA au refuzat să ne ofere acces la acte. Totuși, înainte de a remite un răspuns oficial, procurorii Anticorupție au invitat reporterul la o discuție la sediul instituției. Într-o cameră de audieri din incinta CNA, procurorul Andrei Baeșu și ofițerul de urmărire penală Teodor Codreanu au încercat să afle cu ce scop investigăm subiectul, de ce ne interesăm de acest caz, ce informații cunoaștem deja și ce demersuri jurnalistice am reușit să facem până la acel moment. Ne-a fost interzis să înregistrăm discuția sau să facem notițe.

Tot Victoria Dodon a fost audiată în dosarul pliantelor cu mesaje denigratoare la adresa Maiei Sandu, candidată la funcția de președinte, după ce a dezvăluit conexiunea dintre tipărirea foilor volante și contracandidatul liderei PAS, socialistul Igor Dodon. După publicarea investigației, autoarea a fost invitată la Inspectoratul de Poliție Centru pentru a fi audiată în calitate de martor în procesul contravențional pornit pe marginea cazului. 

În timpul chestionării, oamenii legii au încercat să afle felul în care autorul investigației a aflat că foile volante sunt distribuite prin intermediul Uniunii Ofițerilor, dar și alte detalii despre vizita reporterului la sediul asociației obștești. Totodată, Vitalie Railean, șef-adjunct al Secției securitate publică a IP Centru, a solicitat preluarea materialelor foto și audio, folosite în investigație, de pe calculatorul personal al jurnalistei, și a ridicat de la reporter setul de pliante pe care aceasta le-a obținut la sediul Uniunii Ofițerilor în timpul documentării materialului. Nu a întârziat nici reacția Uniunii Ofițerilor din Moldova. Într-un comunicat de presă, membrii organizației ar fi dat de înțeles că reporterul însuși a adus pliantele în oficiul Uniunii, profitând de accesul liber, „au fotografiat oficiul și pliantele care erau pe masă. Mai apoi, poze cu pliantele și de la Adunarea generală a UORM, fără permisiunea noastră au fost publicate pe siteul www.anticoruptie.md”. 

Într-un alt caz, la Poliție a fost citată jurnalista Mariana Colun, după ce a trimis instituției câteva solicitări de informaţii. Reporterul cerea, între altele, un comentariu privind un eventual caz de corupţie pe care l-ar fi admis unii poliţişti în cazul pieţii improvizate în preajma Gării Feroviare. Oamenii legii nu au răspuns la întrebare, ci au cerut reporterului să se prezinte pentru a fi chestionat „în legatură cu examinarea materialului privind furnizarea informaţiei despre acțiunile pretins ilegale ale angajaților Poliției, manifestate prin acte de corupție în raport cu comercianții din preajma Gării Feroviare”. Mai mult, Poliţia avertiza reporterul că, în cazul în care nu se va prezenta la MAI la momentul indicat în citaţie, riscă să fie amendat sau să fie adus silit.

Acum câteva zile, Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a fost insultată public pentru o știre publicată pe  portalul Anticoruptie.md despre faptul că proprietarul postului de televiziune Noroc TV ar fi consilier pe probleme generale al directorului IS Calea Ferată din Moldova, Iurie Topală. Președinta CIJM a fost intimidată de jurnalistul Vasile Grozavu. În context, mai multe organizații neguvernamentale de media au constatat cu îngrijorare întețirea cazurilor de agresiuni verbale și reacții inadecvate la adresa jurnaliștilor din partea unor membri și susținători ai partidelor politice, care s-au dedat la un limbaj insultător și agresiv în raport cu jurnaliștii la rubrica bloguri ale unor mass-media. Tot atunci, ONG-urile și-au exprimat dezaprobarea față de atacul asupra Alinei Radu, directoarea Ziarului de Gardă, agresată verbal de Veaceslav Burlac, președintele Organizației Teritoriale Criuleni a PDM, și Ion Harghel, vicepreședintele Tineretului Democrat. 

Presiuni asupra reporterilor locali care colaborează cu Centrul de Investigații Jurnalistice

În luna iunie a anului trecut, Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigaţia despre lacul din oraş, care a ajuns în proprietate privată printr-o schemă dubioasă. Potrivit dispoziției, oamenii legi au vrut să afle cine anume a ordonat publicarea materialului şi cine a oferit reporterilor imaginile video. Dispoziţia a fost emisă de poliţie după ce proprietarul lacului din Taraclia, Serghei Chiose, a depus o plângere în care pretindea că realizatorii investigaţiei, Anghelina Gaidarji de la ziarul Svet și colega sa de postul de televiziune NTS, l-ar fi provocat intenţionat la o discuţie despre viaţa lui personală şi membrii familiei sale, totul fiind înregistrat audio şi filmat cu camera ascunsă. Ulterior, Procuratura din Taraclia a oprit ancheta ce viza o investigație a CIJM, constatând că filmarea cu o cameră ascunsă nu este o infracțiune.

Un alt caz de intimidare a jurnaliștilor ce colaborează cu CIJM s-a întâmplat la Șoldănești. Potrivit lui Victor Sofronii, jurnalist la ziarul Cuvântul din Rezina şi postul Impuls TV din Şoldăneşti, pe care l-a fondat, șefii Poliției din raion fac presiuni asupra sa, dar și asupra rudelor sale, în urma mai multor emisiuni privind activitatea oamenilor legii. Una dintre anchetele care ar fi nemulțumit Poliția a fost realizată în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice și relata despre faptul că mai mulți şefi de diviziuni din cadrul Inspectoratului de Poliţie Şoldăneşti continuă să activeze după ce ar fi extorcat mii de euro.

Bannerul a fost afişat la 21 aprilie şi scos la 22 aprilie. Foto: CIJM

Echipa CIJM, intimidată după ce a afișat un banner prin care cere eliberarea jurnalistei Khadija Ismayilova

În luna aprilie, echipa Centrului de Investigații Jurnalistice s-a văzut nevoită să renunțe la bannerul afișat la balconul oficiului său, aflat în imediata vecinătate cu Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, prin care cerea eliberarea jurnalistei Khadija Ismayilova, condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare. La sediul Centrului a venit un bărbat care a refuzat să se prezinte, dar care s-a dat drept reprezentant al misiunii diplomatice a Republicii Azerbaidjan la Chișinău, insistând să-i dăm bannerul și să divulgăm cine este autorul ideii, precum și persoana sau firma care a executat această comandă. 

În timp ce mai mulți jurnaliști și organizații neguvernamentale de media s-au solidarizat cu echipa Centrului, organele de anchetă au refuzat să investigheze incidentul. Mai mult, reprezentanții Ministerului de Externe au declarat că nu se pot implica în soluționarea cazului pentru că persoana care a intimidat echipa CIJM ar fi fost, de fapt, proprietarul clădirilor în care se află sediile Centrului şi cel al Ambasadei Republicii Azerbaidjan, şi nu un angajat al misiunii diplomatice. 

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, susține că sporirea cazurilor de intimidare a jurnaliștilor este îngrijorătoare, iar precedentele care se formează sunt periculoase. „În Moldova devine tot mai greu sa-ți faci  meseria de jurnalist. Cred că Guvernul, care și-a asumat obligațiunea de a asigura libertatea presei, trebuie să reacționeze, să întreprindă măsuri ca să fie un garant al libertății presei, or o presă liberă este tocmai acel indicator al nivelului de democrație într-un stat de drept. Și jurnaliștii trebuie să se solidarizeze, pentru că numai așa ne putem impune ca o forță de temut pentru demnitarii corupți, pentru cei care abuzează de funcțiile publice”, susține președinta CIJM. 

Anticoruptie.md
20/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii