Un nou titlu pentru ambasadorul Vasile Bumacov

Ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia Vasile Bumacov îi va fi acordat vineri, 20 ianuarie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, anunţă Ziarul de Iaşi.

Sursa citată precizează că Vasile Bumacov este personalitate marcantă a vieții științifice, invențiile sale fiind aplicate în mod constant în mai multe țări din întreaga lume, de la Japonia la SUA.

Activitatea lui Vasile Bumacov este una notabilă, concretizată prin 26 de invenţii în domeniul mecanizării agriculturii şi tehnologiilor agricole, precum şi prin lucrările ştiinţifice publicate.

Contribuțiile aduse prin cercetările sale au schimbat complet tehnologia de cultivare a legumelor, care acum se aplică în toată Moldova şi Ucraina, iar în ultimii ani a început să fie introdusă şi în SUA de către compania internaţională „Johnson Farm Machinery”.

Decanul Facultății de Mecanică Gelu Ianuș a menţionat că teoria aparatelor de plantat răsaduri crescute în ghivece nutritive cu dispozitive de alimentare de tip carusel, elaborată în tezele sale, stă la baza proiectării unor noi şi performante tipuri de maşini agricole. Toate invenţiile legate de maşinile de semănat şi plantat au vizat Agricultura durabilă, care este o prioritate pentru întreaga omenire.

Vasile Bumacov a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Japonia în luna ianuarie 2016.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.