Numele lui Sorin Pleşca a intrat în atenţia opiniei publice în primăvara anului trecut, după ce acesta l-a împuşcat mortal pe fratele său, Dan Pleşca. La două luni şi jumătate de la incident, pe 26 mai 2016, cauza penală deschisă pe numele lui Sorin a fost însă închisă, fiind emisă o ordonanţă privind încetarea urmăririi penale. „În cadrul instrumentării cauzei penale vizând decesul fiului mai mare al deputatului Nae-Simion Pleşca, reieşind din probele administrate pe dosar, dar şi din cererea succesorilor părţii vătămate (părinţii victimei), a fost emisă ordonanţa privind încetarea urmăririi penale în privinţa lui Sorin Pleşca”, îşi argumentau decizia reprezentanţii Procuraturii Generale (PG).

După producerea incidentului din 7 martie 2016, în urma căruia a decedat Dan Pleşca, pe numele fratelui său, Sorin Pleşca, a fost deschis un dosar penal pentru omor. Oamenii legii au înaintat atunci mai multe ipoteze, inclusiv cea de omor intenţionat. Imediat după ce şi-a omorât fratele, Sorin a fugit de la faţa locului, cu o maşină aflată în posesia familiei, fiind căutat de poliţişti timp două săptămâni.

Ulterior, după ce a fost găsit, Sorin Pleşca a fost pus sub învinuire pentru omor din imprudenţă, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de până la 3 ani. Potrivit purtătoarei de cuvânt a PG, Maria Vieru, dosarul a fost închis în baza art. 109 din Codul Penal (CP) al R. Moldova şi a art. 285, Cod de Procedură Penală, care stabileşte condiţiile încetării urmăririi penale. Conform art. 109, CP, „împăcarea este actul de înlăturare a răspunderii penale pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă, iar în cazul minorilor, şi pentru o infracţiune gravă, infracţiuni prevăzute de capitolele II – VI din Partea specială, precum şi în cazurile prevăzute de procedura penală”. Acelaşi articol, în alineatul 2, prevede că „împăcarea este personală şi produce efecte juridice din momentul pornirii urmăririi penale şi până la retragerea completului de judecată pentru deliberare”.

Încheierea urmăririi penale a venit după ce, cu doar o zi mai devreme, pe 25 mai, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, declara că Sorin Pleşca va răspunde penal pentru omorul fratelui său. „Sorin Pleşca va fi tras la răspundere penală pentru omor. Vă dau asigurări că la acest subiect vom posta un comunicat de presă detaliat, în aşa mod ca eu astăzi să nu vă dau detalii care nu corespund adevărului. El are statut de bănuit, nefiind în stare de arest, termenul prevede o perioadă mai îndelungată”, afirma ministrul.