(FOTO) Lacul de acumulare Stânca-Costești, adăpost de iarnă pentru mii de rațe sălbatice și zeci de lebede

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lacul de acumulare Stânca-Costești, de la granița dintre România și Republica Moldova s-a transformat, în ultimele săptămâni, într-un adevărat adăpost de iarnă pentru mii de rațe sălbatice și zeci de lebede.

Apariția gerului puternic a făcut ca păsările să se refugieze în perimetrul lacului de liniștire de la ieșirea din Barajul Stânca-Costești. Acolo nu se instalează niciodată înghețul, iar curenții calzi formați de apa deversată din baraj constituie un mediu natural ideal pentru rațe și lebede în perioada de iarnă.

„Densitatea de păsări crește în timpul în care bate vântul rece din Nord și în timpul în care lacul mare este înghețat. În rest, își găsesc alte habitate. În zona aceasta, fiind apă de la adâncime și apa fiind în mișcare, ea nu îngheață niciodată. Este o zonă de supraviețuire, iar păsările vin din tot arealul unde apa este înghețată”, a afirmat pentru Agerpres directorul Barajului Stânca-Costești, Mircea Vucovici.

Deoarece în perimetrul lacului de compensare accesul persoanelor este restricționat, păsările nu sunt deranjate. Ele rămân acolo până la încălzirea vremii și până la topirea gheții. În plus, pentru că lacul se află în zona liniei de frontieră cu Republica Moldova, rațele nu sunt amenințate nici de vânători, utilizarea armei de vânătoare fiind interzisă.

Șeful barajului Stânca-Costești susține că viața păsărilor este studiată adeseori de profesori universitari de la catedra de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...