Întâlnire oficială: Soluționarea conflictului transnistrean se poate face doar în formatul 5+2 de negocieri

Orice acțiune întreprinsă pentru reglementarea conflictului transnistrean trebuie să ia în calcul prevederile Constituției Republicii Moldova, caracterul unitar al statului și să fie agreată în formatul 5+2 de negocieri.
Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim. Oficialii au discutat și despre o agendă comună de acțiuni a Republicii Moldova și OSCE pentru anul 2017 în reglementarea conflictului transnistrean.

Andrian Candu a menționat că există deschidere pentru acordarea regiunii transnistrene a unui statut special. Potrivit lui subiectul reglementării diferendului rămâne important pe agenda Parlamentului.

Potrivit oficialului, va fi continuată munca pe Platforma de comunicare pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova, creată anul trecut. Acest instrument permite identificarea soluțiilor pentru problemele oamenilor din zonă.

Platforma s-a convocat în mai multe ședințe, cu participarea președinților comisiilor parlamentare, reprezentanților diferitor instituții de stat, experților, actualilor și foștilor negociatori în procesul de reglementare transnistreană, în vederea identificării unor soluții pentru  a susține cetățenii din regiunea transnistreană.

La rândul său, oficialul austriac a apreciat dinamica pozitivă înregistrată până acum, precum și activitatea desfășurată de Platforma de comunicare pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova. ”Am observat multe fapte bune începute anul trecut, care pot fi continuate pentru a avea mai multe rezultate în 2017  în condițiile în care va fi păstrată abordarea bazată pe rezultate concrete, în limitele formulei de reglementare susținute la nivel internațional”, a declarat Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.