Vladimir Botnari, fostul comisar al Capitalei, cere tragerea la răspundere penală a unei ziariste a Centrului de Investigații Jurnalistice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chișinău, cere tragerea la răspundere penală a ziaristei Centrului de Investigații Jurnalistice Mariana Rață. Botnari a depus o plângere penală la Procuratura mun. Chișinău în care invocă faptul că jurnalista a accesat și difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal care îl vizează pe el și membrii familiei sale.

În aceeași cerere, fostul poliţist solicită tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat și difuzat, din octombrie 2009 și până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia. Procurorii au inițiat un proces penal în baza cererii fostului polițist, scrie anticorupție.md.

În plângerea depusă la Procuratură, Botnari invocă faptul că jurnalista de investigații ar fi „accesat și publicat date cu caracter personal, precum și date despre viața personală și familială a familiei Botnari, inclusiv date privind proprietățile fiicei”. Informațiile, potrivit fostului comisar, s-ar regăsi în știrea publicată pe portalul Anticoruptie.md: „Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chișinău, numit șef de direcție la Moldtelecom”.

Articolul se referă la numirea în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom a ex-comisarului, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Botnari a confirmat atunci că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ne ofere detalii despre funcția deținută. Pentru a afla detalii despre condițiile în care a fost angajat la companie și care sunt atribuțiile de serviciu ale lui Botnari, reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice a depus, în decembrie 2016, o cerere oficială în adresa Moldtelecom, la care până în prezent nu am primit răspuns.

În știrea publicată sunt menționate, în treacăt, informațiile apărute anterior în presă despre proprietățile familiei Botnari. Fără a indica numele soției și fiicei lui Botnari, jurnalista notează: „presa a scris anterior și despre averea lui Vladimir Botnari. Potrivit Ziarului de Gardă, fostul comisar al Capitalei are viza de reşedinţă într-o casă de milioane, înscrisă pe numele fiicei sale cu doar o săptămână înaintea evenimentelor din aprilie 2009. Botnari mai deţine, împreună cu familia, o vilă de lux în comuna Tohatin, acolo unde este văzut adesea, alături de soţia sa”.

În altă ordine de idei, Botnari solicită procurorului investigarea, din octombrie 2009 și până în prezent, și tragerea la răspundere penală conform Art. 177, al. 2, Cod Penal, a persoanelor responsabile de accesarea și publicarea datelor cu carcter personal a lui Botnari Vladimir, Botnari Maria și Alexa-Botnari Diana.

Plângerea lui Vladimir Botnari a fost înregistrată pe 27 decembrie 2016, iar zilele trecute, jurnalista Mariana Rață a fost audiată de procuror. Omul legii urmează să decidă până pe 27 ianuarie dacă există temei de pornire a unui dosar penal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...