Polonia: Ministrul de interne amenință cu inculparea unor protestatari de opoziție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul polonez a susținut decizia controversată a poliției de a publica fotografii cu unii protestatari care au demonstrat luna trecută în fața parlamentului, spunând miercuri că ei ar trebui inculpați, relatează Reuters.

Poliția din Varșovia a publicat pe site-ul său 21 de fotografii cu persoane neidentificate, spunând că acestea ar avea legătură cu fapte de „încălcare a ordinii legale” în timpul protestului împotriva planului, la care între timp s-a renunțat, de limitare a accesului media în parlament.

Fundația Helsinki pentru Drepturile Omului a transmis însă că publicarea unor astfel de imagini nu are nicio bază legală și ar avea un „efect de descurajare” asupra tuturor celor care vor dori să protesteze în viitor în Polonia.

Guvernul condus de Partidul Lege și Justiției (PiS), care a venit la putere în 2015, a fost deja acuzat de Comisia Europeană că a adoptat legi care contravin valorilor democratice ale UE și slăbesc independența sistemului judiciar.

Ministrul de interne Mariusz Blaszczak a declarat că poliția a identificat 80 de persoane care au încercat să „instige la revoltă” la 16 decembrie lângă parlament.

„Persoanele ale căror fotografii au fost făcute publice sunt rugate să iasă în față, pentru a fi găsite responsabile de încălcarea legii”, a spus el presei.

Poliția cere ca oricine recunoaște persoanele din fotografii să ofere informații. Televiziunea de stat a difuzat de asemenea miercuri unele dintre imaginile cu protestatarii.

„Nu există nicio bază legală pentru publicarea acestor imagini. Persoanele respective nu sunt suspecți”, a afirmat Piotr Kladoczny, din partea Fundației Helsinki pentru Drepturile Omului, una dintre cele mai cunoscute din Europa de Est. „Acest lucru va avea un efect de descurajare asupra persoanelor care vor dori să demonstreze”, a adăugat el.

Considerată odată un model al tranziției de la postcomunism la democrație, Polonia a fost criticată în ultimul an de către organizațiile de apărare a drepturilor omului pentru acțiuni despre care spun că reprezintă riscuri la adresa statului de drept, libertății media și drepturilor civile.

În timpul protestului, poliția a apelat la forță pentru a destructura o blocadă de câteva ore la intrarea în parlament a unor demonstranți care susțineau protestul din sala de plen a unor parlamentari de opoziție.

În imaginile transmise de televiziuni la acel moment, se puteau vedea unii protestatari care strigau la parlamentari ai partidului de guvernământ în timp ce ieșeau din legislativ.

Un purtător de cuvânt al Procuraturii din Varșovia, Michal Dziekanski, a spus că poliția are dreptul să publice fotografii cu persoane a căror identitate nu a fost stabilită.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...