Rușii nu vor scoate embargoul atâta timp cât Acordul de Asociat RM-UE rămâne în vigoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O delegație a Serviciului Sanitar rus „Rospotrebnadzor” urmează să vină în Republica Moldova săptămâna viitoare pentru a inspecta liniile de producere a câtorva întreprinderi din Republica Moldova. Totuși, rușii nu vor ridica complet embargoul, atâta timp cât Acordul de Asociat semnat cu Uniunea Europeană rămâne în vigoare.

Președintele Igor Dodon, care a efectuat o vizită oficială la Moscova în ultimele 2 zile, a anunțat că experții „Rospotrebnadzor” și „Rosselkhoznadzor” sunt așteptați săptămâna viitoare la Chișinău pentru a extinde lista companiilor moldovenești care vor putea furniza mărfuri pe piața rusă.

„Am discutat cu oficialii ruși și am ajuns la concluzia că embargoul nu va fi ridicat complet atâta timp cât există Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Totuși, este posibilă extinderea listei companiilor care vor exporta produse pe piața rusă. În următoarele două luni vom rezolva această problemă”, a declarat Dodon, citat de Ria Novosti.

Amintim că Dodon i-a promis omologului său rus Vladimir Putin că PSRM va cere anularea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană dacă formaţiunea va obţine majoritate în Parlament în cadrul alegerilor din 2018.

„Am subliniat și anterior că sunt împotriva semnării acestui Acord de Asociere cu UE. Acest Acord nu a adus niciun beneficiu Moldovei, doar am pierdut piaţa rusă și, cât nu ar fi de straniu, dar și exporturile moldovenești în UE au scăzut. Nu am obținut nimic prin semnarea acestui acord. Nu exclud că, dacă la următoarele alegeri parlamentare, PSRM va câştiga majoritatea în Parlament, acest Acord va fi anulat”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

Federaţia Rusă a decis să interzică din 21 iulie 2014, importul de fructe şi legume din Republica Moldova. Autorităţile de la Moscova au declarat că au găsit în mai multe loturi de fructe un dăunător, numit molia orientală iar în cazul conservelor a fost invocată nerespectarea normelor de marcare şi identificare a mărfii. Ulterior, pe 1 august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Moldova. Toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...