Maia Sandu: În loc să caute miliardul furat, Dodon ne pune în cârcă datoria Transnistriei de 6 miliarde de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu condamnă declarațiile președintelui Igor Dodon care a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă „Gazprom” în sumă de 6,5 miliarde de dolari americani.

Potrivit Maiei Sandu, Dodon a decis să pună în cârcă cetățenilor alte 6 miliarde de dolari americani, în loc să se ocupe de identificarea miliardului de dolari durat din sistemul-financiar moldovenesc.

„Dodon ne mai face un “cadou”. Își asumă, în numele nostru, o datorie de 6,5 miliarde dolari americani față de Gazprom. În loc să caute miliardul furat din sistemul bancar, ne pune în cârcă alte șase miliarde. Aceste datorii nu sunt ale noastre. Noi ne-am plătit facturile la timp. Nouă nu ne-a furnizat nimeni nici gaze naturale și nici energie electrică fără plată. Dacă Dodon și aliații lui de la guvernare au datorii – pentru banii primiți din offshoruri ca să-și finanțeze campaniile electorale, pentru schemele prin care produc energie electrică fără să achite gazul consumat, dar luând de la noi preț deplin și multe altele, nu au decât să-și plătească singuri polițele”, a reacționat Maia Sandu.

Dodon care a avut la Moscova o întâlnire cu conducerea concernul „Gazprom” a menţionat că autoritățile de la Chişinău „examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom, pe care Moldova din dreapta Nistrului o are în sumă de circa 500 milioane de dolari americani”.

„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 milioane de dolari americani, iar din stânga Nistrului – de circa 6 miliarde de dolari americani. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 miliarde de dolari americani – este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon.

Potrivit lui, concernul „Gazprom” nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Moldovei.

„Referitor la datoria de pe malul drept: noi încă în anul 2008 am propus surse pentru acoperirea acestei datorii şi vom reveni la această schemă. Este vorba de o parte din active aflate în gestiunea companiei „Moldovagaz”, însă acestea nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”, a spus preşedintele, care consideră că la etapa actuală Moldova nu va putea soluţiona problema datoriei din stânga Nistrului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...