Liderul sârb bosniac doreşte ca ambasadorul SUA să fie declarat persona non grata

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul sârb bosniac Milorad Dodik a afirmat miercuri că este mândru că a fost trecut pe lista neagră de către SUA pentru obstrucţionarea acordurilor de pace din 1995 şi a cerut autorităţilor bosniace să-l declare pe ambasadorul SUA persona non grata, relatează Reuters. Oficiul de Control al activelor externe al SUA a impus marţi sancţiuni împotriva lui Dodik, blocându-i accesul la conturile sale şi interzicând oricărui cetăţean american să facă afaceri cu el.

„Sunt foarte mândru şi aceste sancţiuni sunt dovada că nu sunt pregătit pentru compromis în ceea ce priveşte interesele Republicii Srpska”, a declarat Dodik la Banja Luka. Dodik este preşedintele regiunii autonome sârbe Republica Srpska, care a fost creată prin acordurile de la Dayton din 1995, mediate de SUA.

El este acuzat că a încercat să blocheze aceste acorduri şi a fost criticat de oficiali străini pentru că a susţinut secesiunea entităţii sârbe din Bosnia, provocând astfel tensiuni între grupările etnice care au luptat în războiul din 1992-1995 ce s-a încheiat prin Acordul de la Dayton. Peste 100.000 de persoane au murit în acel război, conform Agerpres.

Claire Bodonyi, ambasadoarea franceză în Bosnia, a declarat că statele membre ale UE vor decide în următoarele săptămâni dacă vor lua măsuri după modelul celor adoptate de SUA. Tratatul de pace de la Dayton a lăsat Bosnia împărţită între Federaţia croato-bosniacă şi Republica Sârbă, care sunt legate de un guvern central slab. Diviziunile s-au adâncit din 9 ianuarie când entitatea sârbă a insistat să-şi sărbătorească propria Zi Naţională, sfidând astfel o interdicţie constituţională. Dodik a afirmat că speră că administraţia preşedintelui ales Donald Trump va aduce schimbări în politica externă a SUA. „Sperăm că noua administraţie va introduce politici de stabilizare a situaţiei în Bosnia”, a declarat Dodik.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...