Linkuri accesibilitate

Două proiecte de lege controversate dezbătute în Parlament și șansele lor


Abrogarea legii de transformare în datorie publică a banilor furați în sectorul bancar și accesul deputaților la avocatură fără examene de specialitate.

Comisiile parlamentare reunite miercuri au dezbătut două proiecte de lege controversate. Primul vine la iniţiativa preşedintelui Igor Dodon şi prevede abrogarea legii care a transformat în datorie publică banii dispăruţi din sectorul bancar. Cel de-al doilea proiect, semnat de un grup de deputaţi, se referă la modificarea legii avocaturii care le-ar permite actualilor şi foştilor aleşi ai poporului să acceadă în profesia de avocat fără a susţine examenul de calificare. Ce șanse au aceste două proiecte?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

Deşi a fost avizată pozitiv cu voturile deputaţilor socialişti şi liberal democraţi în una din comisiile parlamentare, iniţiativa preşedintelui Igor Dodon are şanse minime să treacă de votul Legislativului. Majoritatea parlamentară mai curând că va respinge abrogarea legii care a transformat în datorie publică banii furaţi din sectorul bancar, a lăsat să se înțeleagă deputatul neafiliat Petru Porcescu care face parte din coaliţia de guvernare. El s-a arătat deranjat însă că deputații sunt puşi în situaţia să revină la această decizie nepopulară și să-şi atragă repetat criticile populației nemulțumite precum că ar pune pe umerii cetăţenilor recuperarea găurii din sectorul bancar.

„Cu aşa proiecte noi începem a face iată ca o parte să se contrapună cu cealaltă parte. Guvernul când a venit în Parlament cu iniţiativa a spus că datoria nu este pusă pe umerii cetăţenilor. Noi începem a face toate aceste contradicţii şi să ne despărțim. Toată chestiunea asta se poate face la alt nivel. Igor Nicolaevici care e economis bun ar trebui să cheme ministerul să se aşeze şi să se clarifice, ca să nu ieşim noi ca nu ştiu cine.”

Iată replica deputatului socialist Corneliu Furculiţă, cel care a prezentat iniţiativa semnată de şeful statului:

„Cu toţii ştim că legea dată a fost adoptată în grabă. Guvernul s-a grăbit pentru a-şi asigura o imagine bună în faţa FMI şi pentru a primi cât mai repede credite, astfel punând interesul popurului în al doilea rând.”

Iniţiativa lui Igor Dodon fusese deja criticată de unii experţi care au atenţionat că recuperarea găurii din sectorul bancar ar fi mult mai costisitoare dacă s-ar anula transformarea acesteia în datorie publică. FMI a avertizat în acelaşi context că ar putea reevalua acordul cu Republica Moldova în cazul în care iniţiativa şefului statului va trece de Parlament. Lucru care este însă puţin probabil dată fiind poziţia intransigentă a majorităţii parlamentare faţă de demersul prezidenţial, care ar putea fi susţinut totuşi doar de opoziţia parlamentară.

Pe un alt subiect controversat opoziţia şi majoritatea ar putea însă ajunge la un numitor comun. Este vorba de o iniţiativă a mai multor deputaţi din diferite fracțiuni care, dacă va fi votată, ar oferi posibilitate actualilor şi foștilor parlamentari, jurişti de meserie, să acceadă în profesia de avocat fără a susţine examene de calificare.

Proiectul de lege a fost discutat astăzi la Comisia parlamentară pentru drepturile omului, dar luarea unei decizii a fost amânată pentru o dată ulterioară întrucât niciunul din autorii iniţiativei nu s-a prezentat la şedinţă. Doar deputaţii opoziţiei comuniste au spus tranșant că nu vor sprijini iniţiativa. Ea a stârnit deja nemulţumiri în rândul avocaţilor care au avertizat că vor organiza proteste stradale. Intenţia deputaţilor a fost criticată şi de CNA care a avizat negativ proiectul spunând că acesta ar promova „norme discreţionare, adaptate unui anumit cerc de persoane, în detrimentul unor alte grupuri, care, în cazul de faţă sunt discriminate”. Avizul negativ al CNA nu poate însă împiedica deputaţii să-şi promoveze demersul aşa cum s-a întâmplat şi cu legea care a transformat în datorie publică banii dispăruţi din bănci, care primiseră avizul negativ al CNA.

Previous Next

XS
SM
MD
LG