Rusia este interesată de elicopterele militare ale României: Ce informații oferă Moscova despre aceste aeronave

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O instituție media din Rusia se arată foarte interesată de elicopterele militare aflate în dotarea Forțelor Navale ale României.

Publicația KR Media, cu sediul la Moscova, a publicat acum câteva zile, pe Internet, un articol aparent elogios despre elicopterele navale românești. Articolul rusesc a fost retransmis pe Internet, fără comentarii, de Grupul de Elicoptere al Forțelor Navale Române, scrie România Liberă.

Conform acestui articol, Forțele Navale Române au doar trei elicoptere navale, organizate într-o escadrilă cu baza pe aerodromul Tuzla, la sud-vest de Constanța. Elicopterele Puma Naval pot fi luate la bordul fregatelor Tip 22 ale României, denumite „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, al căror proces de modernizare a fost lansat în martie 2016 și se va încheia în anul 2019.

Articolul din media rusă afirmă că grupul românesc de elicoptere navale a început activitatea cu opt piloți, care trebuie să-și perfecționeze capacitatea de a zbura nu doar pe timp de zi ci și pe timp de noapte. „În mod curent, nu toți piloții sunt calificați pentru zboruri pe timp de noapte”, precizează acest articol.

Pe de altă parte, una dintre principalele misiuni pentru care se pregătesc eliocopterele navale românești este lupta antisubmarin, subliniază publicația rusă, fără a aminti un detaliu care, de altfel, este foarte bine cunoscut: cele mai multe submarine din Marea Neagră aparțin Rusiei. Pentru acest tip de misiuni, elicopterele Puma Naval vor fi dotate și cu lansatoare de torpile.

Potrivit sursei media de la Moscova, decizia referitoare la tipul de torpilă care urma să fie achiziționat de Forțele Navale Române, pentru elicopterele navale, urma să fie luată până la sfârșitul anului 2016. Deși nu este cunoscută decizia oficială a părții române, jurnaliștii de la Moscova susțin că o posibilă variantă ar fi torpila Stingray, produsă de firma britanică BAE Systems.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...