Ambasadorul Moldovei la ONU: Moldova istorică a ales să fie România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, a postat miercuri un mesaj pe pagina sa de Facebook în care amintește „tuturor novicilor în materie de istorie că teritoriul actual al Republicii Moldova a fost rupt în 1812 de la Imperiul Otoman și a fost numit greșit ‘Besarabskaia Gubernia’ și că Principatul Moldovei a continuat să existe până în anul 1859, când principatele Moldovei, Munteniei și Ardealului s-au unit sub numele de România”.

Vlad Lupan își intitulează postarea pe Facebook drept „Lecție de bază de istorie, pentru incompetenți, din partea mea ca cetățean privat”. „Principatul Moldovei, cu capitala la Iași, a fost entitatea administrativă și unica entitate LEGALĂ în Imperiul Otoman de la care a fost ruptă în 1812 o parte din Țara de Sus, Țara de Jos și Basarabia — partea respectivă a fost numită (greșit) Besarabskaia Gubernia, după zona de sud a regiunii”, scrie Lupan.

Entitatea legală Principatul Moldovei a continuat să existe și a decis în 1859 să aleagă (Nota Bene) pe nobilul moldovean Alexandru Ion Cuza, ca Principe atât al Moldovei, cat și al Valahiei, în ianuarie 1859, în urma războiului din Crimeea (!), creând Principatele unite, cu capitala la Iași și București, își continuă Lupan „lecția de bază de istorie”.

„Principatele unite își asumă numele de România, luptă de partea Rusiei și devin independente ca România, nume istoric pentru toate 3 regiuni — Dimitrie Cantemir, adorat de ruși și apologeții lor, a scris un ‘Hronicon a toată țara Românească (care apoi s-a împărțit în Moldova, Munteniască și Ardealul) …(D. Cantemir, Hronicul vechimii româno-moldo-vlahilor, în Operele Principelui Dimitrie Cantemir)”, a mai scris ambasadorul Republicii Moldova la ONU.

„Restul principatului Moldovei — o bucată ruptă de casă, Gubernia rusă Bessarabia, a revenit doar temporar (și rămâne încă ruptă de toată familia sa română) la mama sa, Moldova, care era unica entitate legală care avea dreptul să se numească Moldova, deci România istorică a lui Cantemir, Mihai Viteazu 1600 și copiii copiilor noștri. Și punctum!’, conchide Vlad Lupan.

Reacția diplomatului moldovean vine după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a dăruit omologului din Republica Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei „istorice”, pe care Dodon a prezentat-o marți presei ruse, spunând că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...