27 de grădiniţe vor fi dotate cu instalaţii de producere a apei calde de la energia solară

IMG_8069
Foto: tellus.md

49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare, vor fi instalate în 2017 din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. Astfel, 27 de grădiniţe beneficiare ale primei etape de proiect vor fi dotate cu instalaţii de producere a apei calde de la energia solară, care vor funcţiona împreună cu sistemul termic pe biomasă.

Alte 34 de şcoli şi grădiniţe centralele termice vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan. În 2017 va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanţă a funcţionării centralelor termice pe biomasă beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. În acest an îşi va începe cursurile de instruire şi Centrul Unic de Instruire al Operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă. Vor fi elaborate studii de fezabilitate pentru două raioane selectate pentru a pilota proiecte de producere a biocombustibilului din deşeuri vegetale (Rezina şi Cimişlia) şi, în funcţie de rezultatul acestora, vor fi lansate primele proiecte municipale de valorificare a deşeurilor vegetale în scopuri energetice.

2017 este ultimul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă. Lansat în 2011, proiectul a parcurs două etape de implementare datorită fondurilor acordate de Uniunea Europeană. Proiectul a reuşit să racordeze peste 190 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140.000 persoane accesul la energie sigură, produsă în R. Moldova.

De asemenea, experţii proiectului au oferit sesiuni de instruire la peste 5.000 de beneficiari: primari, manageri de instituţii publice, antreprenori agricoli, operatori de centrale termice pe biomasă, producători de biocombustibili. Totodată, 372 de şcoli au devenit parte a iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice, peste 21.000 de elevi studiind acest curs în şcoli.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente