PDM : Federalizarea țării, promovată de socialişti şi Igor Dodon, va deschide un drum larg spre divizarea ei

“PDM consideră că soluționarea conflictului transnistrean se poate face doar prin dialog, în formatul 5+2, nu prin soluții identificate în afara acestui format”, se arată într-o declaraţie a formaţiunii emisă miercuri,18 ianuarie.

Referitor la subiectul federalizării țării, idee promovată de socialiști și președintele Igor Dodon, PDM consideră că aceasta nu este o soluție care să contribuie la reîntregirea țării, ci mai degrabă deschide un drum larg spre divizarea ei.

Potrivit democraţilor, aceasta este o abordare care poate tensiona și duce pe o direcție greșită și periculoasă procesul de negociere.

PDM a precizat că va milita pentru continuarea dialogului în formatul 5 + 2, unde să fie identificate soluții în mod transparent.

“Nici cetățenii, nici partenerii noștri de dialog în problema transnistreană, nici Constituția țării, nu oferă premise pentru a discuta la modul serios perspectiva divizării Republicii Moldova în câteva subiecte federale”, a precizat formaţiunea.

PDM a declarat  că a susținut și va susține în mod ferm caracterul de stat unitar al Republicii Moldova și vom depune eforturi orientate spre reîntregirea teritorială a țării fără a fi prejudiciată integritatea ei.

Igor Dodon a declarat că este un adept al federalizării pentru reglementarea conflictului transnistrean. Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat ieri „curajul” de care a dat dovadă Dodon la începutul acestui an, când a mers în stânga Nistrului pentru a se întâlni cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

„Este o dovadă de dorință clară din partea președintelui Republicii Moldova de a reîntregi țara. Consider că acest lucru va servi drept un exemplu pozitiv pentru reluarea negocierilor constructive în acest sens. Sunt foarte sigur că vom putea găsi un compromis pentru rezolvarea acestui conflict și soluționarea problemelor cu care se confruntă locuitorii din acea regiune”, a declarat Vladimir Putin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.